Ζήτημα μηνών μπορεί να είναι η κυκλοφορία των χαπιών αδυνατίσματος που θα βασίζονται στο Ozempic και άλλα σκευάσματα για τους διαβητικούς.

Οι φαρμακοβιομηχανίες, μετά τη διαπίστωση ότι τα σκευάσματα έχουν θετική επίδραση στον έλεγχο του βάρους, έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για την παρασκευή χαπιών. Τα δύο βασικά μειονεκτήματα των σκευασμάτων όπως το Ozempic και το Wegovy είναι, εξάλλου, ότι έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, αλλά και λαμβάνονται με ένεση.

Η παρασκευή του χαπιού μπορεί να αποβεί «χρυσοφόρα» για τις φαρμακοβιομηχανίες, γράφει η  Daily Mail που συγκέντρωσε τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για μια αγορά δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Ποιοι «τρέχουν» στον αγώνα δρόμου;

H Novo Nordish, που παρασκευάζει το Wegovy και το Ozempic, αλλά και η Eli Lilly και η Pfizer, είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σκευασμάτων και δοκιμών, πριν από την αίτηση στις αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις τρεις η Novo Nordisk φαίνεται να είναι πιο μπροστά με την σεμαγλουτίδη που λαμβάνεται από το στόμα. Είναι η δραστική ουσία στο Wegovy και το Ozempic, αλλά εκεί λαμβάνεται με ένεση κάθε εβδομάδα.

Η Eli Lilly, από την πλευρά της, είναι σε στάδιο δοκιμών με χάπι που βασίζεται στην τιρζεπατίδη, το οποίο οδηγεί σε απώλεια βάρους που φτάνει και το 15%.

Εν τω μεταξύ, η Pfizer τερμάτισε την έρευνα για μία από τις δύο ουσίες που δοκίμαζε γιατί οι ασθενείς είχαν υψηλότερες τιμές σε ηπατικά ένζυμα, τα οποία ενδεχομένως να τους προκαλούσαν προβλήματα υγείας. Συνεχίζονται πάντως οι δοκιμές για δεύτερη ουσία.

Πώς λειτουργούν οι ουσίες;

Με τρόπο παρόμοιο -αν όχι και ίδιο- με τον οποίο λειτουργούν οι ενέσιμες μορφές.

Η σεμαγλουτίδη μιμείται ορμόνη του οργανισμού που ελέγχει την όρεξη και το αίσθημα πλήρωσης του στομάχου. Σε μορφή χαπιού η σεμαγλουτίδη θα λαμβάνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Αντίθετα το σκεύασμα της Eli Lilly θα ενεργοποιεί άλλες ορμόνες που ρυθμίζουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και κάνουν πιο αργή την πέψη.

Πότε θα είναι διαθέσιμα τα σκευάσματα;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά φαίνεται ότι η Novo Nordish είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση στις αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας  μέσα στο 2023. Είναι, λοιπόν, πιθανό να διαθέσει το σκεύασμα στις ΗΠΑ το 2024.

Έχουν δοκιμαστεί τα χάπια;

Προ ημερών η Novo Nordisk δημοσιοποίησε τα πορίσματα δύο ερευνών που χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικά» και μάλιστα καλύτερα σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους σε σχέση με τις ενέσιμες μορφές των ουσιών. Οι ερευνητές έχουν στοιχεία και για την ιδανική δοσολογία. Σε μια τρίτη φάση, το χάπι θα δοκιμαστεί και σε παχύσαρκους που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Παράλληλα και η Eli Lilly δοκιμάζει το δικό της σκεύασμα, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η μείωση του βάρους κυμαίνεται από 9% ως 14% σε 36 εβδομάδες λήψης.

Σημειώνεται ότι το Ozempic εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για τον διαβήτη το 2017 και το Wegovy για παχύσαρκους (πιθανόν με άλλα προβλήματα υγείας) το 2021.

Ποιες παρενέργειες υπάρχουν;

Το Wegovy και το Ozempic έχουν σειρά ανεπιθύμητων παρενεργειών που δεν χάνονται όταν λαμβάνονται σε μορφή χαπιού: σοβαρή διάρροια ή δυσκοιλιότητα και γενικά διαταραχή στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Περίπου το 13% των ασθενών αναφέρει τσιμπήματα στο δέρμα, που πάντως υποχωρούν. Αντίστοιχο ποσοστό σταμάτησε το χάπι λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Πόσοι θα μπορούσαν να πάρουν τα χάπια

Περίπου το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι -σχεδόν 150 εκατ. άνθρωποι. Είναι μια τεράστια αγορά που όλο και μεγαλώνει. Μόνο το 2022 τα χάπια για τον διαβήτη συνταγογραφήθηκαν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 5 εκατ. φορές. Όταν κυκλοφορήσουν σε μορφή χαπιού η χρήση τους θα επεκταθεί και σε όσους φοβούνται τις σύριγγες, αναφέρει η Daily Mail.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι οι ενέσιμες μορφές είναι απαγορευτικά ακριβές ενώ οι ασφαλιστικές δεν καλύπτουν πάντα το κόστος -ενίοτε ούτε μέρος του κόστους. Το πακέτο των Wegovy και Ozempic με τις εβδομαδιαίες ενέσεις κοστίζει, για παράδειγμα, 1.300 δολάρια, πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου 270 δολάρια την εβδομάδα ή πάνω από 16.000 δολάρια τον χρόνο.

Πάντως, πολλές ασφαλιστικές καλύπτουν το Ozempic αν αφορά στον διαβήτη, λιγότερες όμως το Ozempic για την παχυσαρκία. Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα δεν καλύπτουν την παχυσαρκία.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Επιστάτης σε πανεπιστήμιο κατέστρεψε έρευνα 20 ετών «κατά λάθος»

Χρυσοχοΐδης: Μείωση ανισοτήτων και κοινωνική συνοχή στην Υγεία