Ένας επιστάτης πανεπιστημίου που απενεργοποίησε έναν καταψύκτη αφού άκουσε «ενοχλητικούς συναγερμούς» κατέστρεψε περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας, σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο επιστάτης, ο οποίος δεν μηνύεται στην αγωγή, ήταν εργολάβος της Daigle Cleaning Systems Inc. και εργάστηκε για αρκετούς μήνες το 2020 στο ιδιωτικό ερευνητικό πανεπιστήμιο στο Troy της Νέας Υόρκης.

Το πανεπιστήμιο ζητά από την Daigle Cleaning Systems περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε αποζημιώσεις και νομικά έξοδα ως αποτέλεσμα του περιστατικού, σύμφωνα με το CNN.

Ο καταψύκτης του εργαστηρίου περιείχε καλλιέργειες κυττάρων, στα οποία η «διακύμανση της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς προκάλεσε καταστροφική ζημιά», σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας Rensselaer.

Το πανεπιστήμιο δεν πιστεύει ότι ο επιστάτης είναι υπαίτιος, αλλά αντίθετα κατηγορεί την Daigle Cleaning Systems ότι δεν τον εκπαίδευσε και δεν τον επέβλεπε σωστά, σύμφωνα με την αγωγή.

Όπως αναφέρεται οι υπεύθυνοι έρευνας είχαν τοποθετήσει προειδοποιητική επιγραφή στον καταψύκτη, η οποία ανέφερε «Αυτός ο καταψύκτης ηχεί καθώς βρίσκεται υπό επισκευή. Παρακαλείστε να μη τον αποσυνδέσετε από την πρίζα. Μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο ALARM/TEST MUTE για 5-10 δευτερόλεπτα εάν θέλετε να σταματήσετε τον ήχο».

Όμως ο επιστάτης άκουσε «ενοχλητικούς ήχους με την μορφή συναγερμού» και έκλεισε τον καταψύκτη, σύμφωνα με τη μήνυση.

Την επόμενη ημέρα, οι φοιτητές της έρευνας βρήκαν τον καταψύκτη απενεργοποιημένο και παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί η έρευνα, η πλειοψηφία των καλλιεργειών «καταστράφηκε και κατέστη μη σωτήρια κατεδαφίζοντας περισσότερα από είκοσι χρόνια έρευνας», αναφέρει η αγωγή.

Ειδήσεις σήμερα:

Χρυσοχοΐδης: Μείωση ανισοτήτων και κοινωνική συνοχή στην Υγεία

ΙΣΑ: Οι πέντε στρατηγικές προτεραιότητες για τη Δημόσια Υγεία

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Covid-19 δεν έχει εξαφανιστεί, προειδοποιεί ο Οργανισμός στην Ευρώπη