Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λιγότερο άγχος, καλύτερη κινητικότητα… Εάν έπρεπε να απαριθμήσουμε όλα τα οφέλη που αποκομίζουμε από την επαφή μας με τη φύση, η λίστα θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Υπάρχει όμως ακόμα ένα πλεονέκτημα που μας προσφέρουν οι χώροι πρασίνου, που μάλλον δεν μας είχε περάσει από το μυαλό, όμως σχετίζεται με όλα τα παραπάνω.

Ερευνητές από τη Φινλανδία παρατήρησαν ότι οι εξορμήσεις σε πάρκα και άλση βοήθησε τους κατοίκους των πόλεων να μειώσουν τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την κατάθλιψη, το άγχος, την αϋπνία, την υπέρταση και το άσθμα.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να ρίξει περισσότερο φως στους παράγοντες που συνδέουν τους καλούς δείκτες της υγείας με το φυσικό περιβάλλον. Ορισμένες από τις μεταβλητές που εξέτασαν ήταν πόσες φορές οι άνθρωποι επισκέπτονταν τους χώρους πρασίνου,  πόσος χώρος πρασίνου ή μπλε χώρος (νερό) ήταν διαθέσιμος και αν η δυνατότητα της  θέασης των χώρων αυτών από το σπίτι τους είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τις απαντήσεις από ερωτηματολόγια 16.000 τυχαία επιλεγμένων κατοίκων τριών αστικών περιοχών της Φινλανδίας για την περίοδο μεταξύ 2015 και 2016. Κάθε κάτοικος της πόλης ήταν τουλάχιστον 25 ετών και ανέφερε ότι επισκεπτόταν κοντινούς πράσινους και μπλε χώρους.

Ως χώροι πρασίνου ορίστηκαν τα δάση, οι κήποι, τα πάρκα, τα νεκροταφεία, οι ζωολογικοί κήποι, τα λιβάδια και οι υγρότοποι. Οι μπλε περιοχές περιλάμβαναν τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια.

Λιγότερα φάρμακα, περισσότερη επαφή με τη φύση

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα υπολογίστηκαν ως δείκτης κακής υγείας για άτομα με παθήσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η υπέρταση και οι συμμετέχοντες έδωσαν μια πλήρη αναφορά των συνταγογραφούμενων αγωγών που λάμβαναν. Αντίστοιχα, ανέφεραν τη ρουτίνα της άσκησής τους σε εξωτερικούς χώρους με πράσινο από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου αλλά και πόσο συχνά κοιτούσαν τους χώρους πρασίνου από το σπίτι τους.

Άλλοι παράγοντες που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, το οικογενειακό εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο. Τελικά, 6.000 άτομα πληρούσαν τις προδιαγραφές και συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση.

Όπως διαπιστώθηκε, τον μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη των φαρμάκων, αλλά και στη συνολικότερη υγεία, έπαιξε η συχνότητα που τα άτομα επισκέπτονταν τα φυσικά περιβάλλοντα παρά η απόσταση από την οποία έμεναν ή η συχνότητα που χάζευαν έξω από το παράθυρο τη θέα του φυσικού τοπίου.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι επισκέπτονταν χώρους πρασίνου τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερη λήψη των φαρμάκων για την ψυχική υγεία, 36% λιγότερες πιθανότητες χρήσης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και 26% μείωση της χρήσης φαρμάκων για το άσθμα σε σύγκριση με όσους επισκέπτονταν χώρους στη φύση λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Οι εξορμήσεις πέντε φορές την εβδομάδα προσέφεραν παρόμοια οφέλη, με τα άτομα αυτά να μειώνουν τη λήψη των αγωγών για την ψυχική υγεία, την αρτηριακή πίεση και το άσθμα κατά 22, 41 και 24% αντίστοιχα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Occupational and Environmental Medicine.

Διαβάστε ακόμη: 

Μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία έχουν όσοι μεγάλωσαν κοντά στη φύση

Έξι κινήσεις που ρίχνουν την πίεση και μας γλυτώνουν από τα αντιυπερτασικά