Υπάρχει ένας τρόπος να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και δεν κοστίζει. Να μειώσουμε την ανάγκη για λήψη φαρμάκων κάθε είδους από εκείνα που ρυθμίζουν την πίεση έως εκείνα που ρυθμίζουν το συναίσθημα.

Η μέθοδος που προτείνουν οι ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο Occupational & Environmental Medicine δεν μας ζητάει παρά να βάλουμε λίγο περισσότερο χρώμα στη ζωή μας. Λίγο περισσότερο μπλε και πράσινο συγκεκριμένα. Και αυτό επειδή τα ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι για όσους ζουν στον αστικό ιστό και υφίστανται τα δεινά που αυτός προκαλεί στην υγεία, οι συχνές επισκέψεις σε χώρους όπου αφθονεί το πράσινο και το μπλε – δηλαδή στην εξοχή και στην θάλασσα σχετίζεται με μειωμένη χρήση ψυχοτρόπων, αντιυπερτασικών και φαρμάκων για το άσθμα.

Η σχετική έρευνα διεξήχθη από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευεξία στο Κουόπιο. Μελετήθηκαν συνολικά 7.321 άτομα από το 2015 έως το 2016 στην Φινλανδία. Αξιολογήθηκε κατά πόσο η θέα από το σπίτι συσχετίζεται με τη μείωση της λήψης φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και ο βαθμός στον οποίο οι επισκέψεις σε χώρους πράσινου ή στη θάλασσα δρουν ευεργετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τη θέα δεν παρατηρήθηκε καποια μεταβολή στη συχνότητα λήψης φαρμάκων. Οι συχνές επισκέψεις σε χώρους πράσινου ωστόσο συσχετίστηκαν με λιγότερες πιθανότητες λήψης ψυχοτρόπων φαρμάκων (αναλογίες πιθανοτήτων 0,67 και 0,78 για τρεις έως τέσσερις και πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, αντίστοιχα), αντιυπερτασικών φαρμάκων (αναλογίες πιθανοτήτων, 0,64 και 0,59, αντίστοιχα) και αντιασθματικών φαρμάκων  (αναλογίες πιθανοτήτων και, 074). 0,76, αντίστοιχα). Οι συσχετίσεις μετριάστηκαν μετά την προσαρμογή για τον ΔΜΣ. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν σταθερές αλληλεπιδράσεις με τους δείκτες κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Εάν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε μια πιο ήρεμη και υγιή ζωή, τότε ακόμη και αν ζείτε στην πόλη, φροντίστε να κάνετε συχνά εκδρομές στη θάλασσα, αλλά και στην εξοχή. Ακόμη και αν το σπίτι σας έχει προνομιακή θέα σε πάρκο ή δάσος όμως, αυτή δεν «μετράει». Τα οφέλη θα τα αποκομίσετε αν βγείτε έξω στο πράσινο και περπατήσετε ανάμεσα στα δέντρα.

Διαβάστε επίσης

Σοκ: Διπλασιάστηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα, τετραπλασιάστηκαν τα αντικαταθλιπτικά!

Έξι κινήσεις που ρίχνουν την πίεση και μας γλυτώνουν από τα αντιυπερτασικά