Η επαφή μας με τη φύση θεωρείται τόσο σημαντική για την ευζωία μας όσο και ένα φάρμακο για τη θεραπεία κάποιας σοβαρής ασθένειας. Έχουμε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν στα οφέλη της, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και σε σωματικό, όσο και στις περιπτώσεις που η σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον συστήνεται από την ιατρική κοινότητα.

Σε αυτή την πληθώρα ερευνητικών στοιχείων και της «συνταγογράφησης» της επαφής μας με τη φύση βασίστηκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, εστιάζοντας σε διεθνή στοιχεία από 28 μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη των συνταγών αυτών στους ασθενείς.

Η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο The Lancet Planetary Health, επιβεβαίωσε ότι η συνταγογραφούμενη επαφή με τη φύση παρέχει οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Ειδικότερα, οι ασθενείς που ακολουθούσαν αυτές τις οδηγίες της συνταγής είχαν μειωμένη αρτηριακή πίεση, καθώς και χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους, ενώ αντίστοιχα πετύχαιναν ένα μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό βημάτων.

«Η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα έρευνας που κάνουμε, στο οποίο αναδείξαμε ότι η επαφή με τη φύση -και ειδικά με τα δέντρα- είναι πραγματικά ευεργετική για την ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής υγείας σε όλη μας τη ζωή», δήλωσε σχετικά ο δρ. Xiaoqi Feng, καθηγητής του Πανεπιστημίου.

Μεταξύ άλλων, οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η επαφή με τη φύση μειώνει τις βλάβες, όπως εκείνες που προκύπτουν από την κακή ποιότητα του αέρα, τον καύσωνα και το χρόνιο στρες, ενώ ενθαρρύνει υγιείς συμπεριφορές όπως η κοινωνικοποίηση και η σωματική δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη διαφορετικών προβλημάτων, όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η συνταγογράφηση της επαφής μας με τη φύση έρχεται να συμπληρώσει τις τυπικές μορφές ιατρικής περίθαλψης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επένδυσε πρόσφατα 5,77 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την «πράσινη κοινωνική συνταγογράφηση», ενώ και ο Καναδάς έχει ένα εθνικό πρόγραμμα συνταγογράφησης εξορμήσεων στη φύση.

Αντίστοιχα, στην Αυστραλία αυξάνεται το δημόσιο ενδιαφέρον, καθώς μια πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες Αυστραλούς με επικεφαλής τον καθηγητή δρ. Xiaoqi Feng έδειξε ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων ήταν θετικοί σε αυτή την ιδέα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη προγράμματα συνταγογράφησης της φύσης μεγάλης κλίμακας στην Αυστραλία.

Αξίζει να αναφερθούμε και στην Ιαπωνία, όπου οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προωθούν το shinrin-yoku, ή αλλιώς σε ελεύθερη μετάφραση την εξόρμηση στο δάσος (forest bathing), ως κλειδί για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Μένουν, όμως, ακόμα αρκετά στοιχεία προς διερεύνηση: «Πόσο καιρό θα πρέπει λοιπόν να διαρκεί η συνταγή της φύσης; Τι πρέπει να περιλαμβάνει η συνταγή; Πώς θα πρέπει να την παραδώσουμε και από ποιον; Αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμη σταθερές απαντήσεις» καταλήγει ο δρ. Xiaoqi Feng.

Διαβάστε επίσης: 

Μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία έχουν όσοι μεγάλωσαν κοντά στη φύση

Μικροβιοφοβία: Η κίνηση – κλειδί που μπορεί να την περιορίσει ανέξοδα

Άγχος: Η ευχάριστη παρέμβαση που δαμάζει τις ορμόνες του στρες