Αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές διατρέχουν τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με ευρήματα ομάδας από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Irish Journal of Medical Science κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους επαγγελματίες υγείας για καλύτερο έλεγχο και αντιμετώπιση προβλημάτων από την ψυχική σφαίρα στην ομάδα με το σύνδρομο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια νοσηλείες ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε 4.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, πάνω από το 38% έπασχε από αγχώδεις διαταραχές και 27% από κατάθλιψη, ποσοστά διπλάσια σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό. Κάποια ακόμα ψυχιατρικά νοσήματα και διαταραχές που σημείωναν σημαντικά μεγαλύτερο επιπολασμό στην ομάδα με το σύνδρομο ήταν ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η διπολική διαταραχή και οι διατροφικές διαταραχές.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή του γαστρεντερικού που αφορά έως και το 15% του πληθυσμού και εκδηλώνεται με κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, αέρια και διάρροια. Ο συνδυασμός του με αδιάγνωστες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως έδειξε η μελέτη, και συνεπώς χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μέσω της αυξημένης συχνότητας εισαγωγών στο νοσοκομείο και της μεγαλύτερης παραμονής.

Χρόνιες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζονται αποδεδειγμένα με το άγχος, την ανικανότητα για εργασία και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε οικονομικό επίπεδο.

Οι εμπλεκόμενοι μηχανισμοί 

Σύμφωνα με τους κύριους ερευνητές, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ιατρικής, Zahid Ijaz Tarar, και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ιατρικής και Γαστρεντερολογίας, Yezaz Ghouri:

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ο λεγόμενος άξονας εντέρου – εγκεφάλου (gut-brain axis). Υποπτευόμασταν εδώ και καιρό ότι η δυσλειτουργία του είναι αμφίδρομη, τα συμπτώματα δηλαδή του συνδρόμου να πυροδοτούν το άγχος και την κατάθλιψη και, από την άλλη πλευρά, ψυχιατρικοί παράγοντες να προκαλούν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να στοχεύουν στη θεραπεία και των δύο μερών του άξονα.

»Στο μεσεντέριο και τις μεμβράνες εντοπίζεται μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νευρικών κυττάρων του σώματος. Όταν αυτά τα νεύρα αρχίζουν να πυροδοτούν συμπτώματα, είναι πιθανό να προκληθεί μια κατάσταση νευρικότητας μέσα και γύρω από τον γαστρεντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Η συνακόλουθη έκπτωση στην ποιότητας ζωής των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα. Η έγκαιρη αξιολόγηση και θεραπεία τόσο του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όσο και των σχετικών ψυχιατρικών καταστάσεων είναι απαραίτητη».

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πώς θα ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Έντερο: Έτσι θα το βοηθήσετε να λειτουργεί σωστά χωρίς ενοχλήσεις

Η εναλλακτική μέθοδος που νικά τον χρόνιο πόνο και φροντίζει το έντερο