Όταν ο κορωνοϊός γίνεται μια πραγματικότητα και «χτυπάει» την πόρτα κοντινών μας ατόμων, τότε αυξάνεται η προθυμία να εμβολιαστούμε τελικά.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, που δημοσιεύτηκε στο Vaccine, τα άτομα που γνώριζαν προσωπικά κάποιον που είχε νοσήσει ή είχε καταλήξει από επιπλοκές της νόσου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμβολιαστούν τελικά.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι ο πομπός έχει μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το μήνυμα. Οι εμπειρίες ενός έμπιστου ατόμου, όπως ένας φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές και να επηρεάσουν θετικά σε σύγκριση με τις καμπάνιες εμβολιασμού και τις συμβουλές των γιατρών» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Saurabh Kalra, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Brunswick του Νιου Τζέρσι.

Αντίθετα, όπως ο επισημαίνει ο δρ. Saurabh Kalra, ένα δημόσιο πρόσωπο με επιρροή, το οποίο οι άνθρωποι θαυμάζουν ή εμπιστεύονται, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δημόσια υγεία, εάν μοιραστεί ανακριβείς πληροφορίες, όπως ότι η ασθένεια είναι ακίνδυνη ή ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή περιττά.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 1.100 άτομα που μπορούσαν να εμβολιαστούν την περίοδο από τις 7 έως τις 12 Απριλίου του 2021. Κάθε συμμετέχοντας ρωτήθηκε σχετικά με το εάν είχαν άτομο στο κοντινό τους περιβάλλον που είχε νοσήσει με κορωνοϊό ή είχε πεθάνει από επιπλοκές της νόσου, αλλά και σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Όπως διαπιστώθηκε, ορισμένες κατηγορίες ατόμων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμβολιαστεί με μια δόση με το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Σε αυτές περιλαμβάνονταν εργαζόμενοι σε καίριες θέσεις εργασίας, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, δάσκαλοι, νοσηλευτές ή οδηγοί σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άτομα με καλή κατάσταση της υγείας, ηλικιωμένοι και όσοι είχαν υψηλότερο εισόδημα ή υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Εν αντιθέσει, τα άτομα που ήταν ανασφάλιστα, οι ιθαγενείς της Αλάσκας ή οι Ινδιάνοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να θωρακιστούν μέσω του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.

Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, θα χρειαστούν ακόμα πιο στοχευμένες προσπάθειες, με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών σε νεότερους ενήλικες, σε άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και χαμηλότερο εισόδημα.

Διαβάστε επίσης 

Εμβολιασμός – Διστακτικότητα: Τι ρόλο έπαιξαν οι αγχώδεις διαταραχές

Να γιατί είμαστε απρόθυμοι να εμβολιαστούμε με το αντιγριπικό – Όλοι οι παράγοντες που μας επηρεάζουν