Οι πιθανότητες ανάρρωσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ενισχύονται από ένα φάρμακο με βουτυλοφθαλίδιο, χημική ένωση του σέλινου. Το βουτυλοφθαλίδιο μαζί με το σενολίδιο, το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για το άρωμα και τη γεύση του σέλινου και του σέλερυ, αποτελούν τις δυο κυριότερες χημικές ενώσεις αυτής της οικογένειας φυτών.

Οι ασθενείς που έλαβαν την αγωγή με βουτυλοφθαλίδιο είχαν λιγότερο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα και καλύτερη νοητική λειτουργία συγκριτκά με συνομήλικούς τους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Είναι η πρώτη δοκιμή που δείχνει τα οφέλη της λήψης ενός φαρμάκου που προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες ανεπαρκούς οξυγόνωσης στον εγκεφαλικό ιστό» δήλωσε ο Δρ Baixue Jia, εκ των συγγραφέων της έρευνας και μέλος του Κινεζικού Κέντρου Κλινικών Ερευνών για τις Νευρολογικές Νόσους. «Η αγωγή δόθηκε σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο οι οποίοι λάμβαναν επίσης θεραπεία για την αποκατάσταση της αιματικής ροής στον εγκέφαλο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα ισχαιµικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων. Χαρακτηρίζονται από τη διακοπή της αρτηριακής παροχής αίµατος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου οφειλόμενη σε απόφραξη των µεγάλων αρτηριών προς τον εγκέφαλο ή των µικρών αρτηριών εντός του εγκεφάλου.

Photo: Shutterstock

Το βουτυλοφθαλίδιο – βασικό συστατικό του σέλερυ και του σέλινου – έχει φανεί από έρευνες σε πειραματόζωα ότι προφυλάσσει τον εγκέφαλο από τις βλάβες του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η χημική ουσία έχει χρησιμοποιηθεί σε μελέτες που μελετούν την πρόληψη της επαναστένωσης των αγγείων.

Στην Κίνα το νευροπροστατευτικό σκεύασμα έχει αδειοδοτηθεί για λήψη σε περιπτώσεις ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου – χορηγείτα ενέσιμα ή σε χάπι.

Ο Δρ Jia και η ομάδα του παρακολούθησαν 1216 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ του 2018 και 2022 και νοσηλεύτηκαν σε έαν από τα 59 ιατρικά κέντρα της Κίνας.

Όσοι είχαν είτε πολύ ήπια συμπτώματα (0-3 στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης NIHSS) είτε πολύ βαριά (>26 στην αντίστοιχη κλίμακα) δεν περιλήφθησαν στην μελέτη.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία και έλαβαν είτε βουτυλοφθαλίδιο, είτε placebo με ημερήσια ένεση για τις πρώτες δεκατέσσερις μέρες και κάψουλες από το στόμα για τις επόμενες 76 μέρες.

Η έρευνα ήταν διπλή τυφλή, αυτό σημαίνει ότι ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί γνώριζαν ποια αγωγή λάμβαναν.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα του βουτυλοφθαλίδιου είχαν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο οι δυο ομάδες δεν είχαν ιδιαίτερες διαφορές όσον αφορά την πιθανότητα ενός δεύτερου επεισοδίου ή εγκεφαλικής αιμορραγίας.

«Οι ασθενείς που έλαβαν βουτυλοφθαλίδη είχαν λιγότερο σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα και ήταν σε καλύτερη κατάσταση 90 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο» είπε ο Δρ Jiu.

Το μικρό δείγμα της μελέτης ωστόσο, ανήκει στους περιορισμούς της έρευνας. Απαιτούνται περισσότερες έρευνες και στοιχεία για να διαπιστωθεί αν όντως η βουτυλοφθαλίδη έχει θέση στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τονίζεται επίσης ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με το σέλινο, το σέλερυ ή τυχόν συμπληρώματα διατροφής. Όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να συμβουλεύονται τον νευρολόγο τους για την σωστή φροντίδα της υγείας τους.

 

Διαβάστε ακόμη

Εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 60: Η ομάδα αίματος που αυξάνει τον κίνδυνο

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Πειραματικό ρινικό σπρέι αποκαθιστά την κινητικότητα

Νέο app για smartphones αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου