Πόσους μήνες μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν τα συμπτώματα της μακράς Covid; Και ποιοι παρουσιάζουν τα λιγότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό – το συχνότερο «επισκεπτήριο» της μακράς Covid μετά από περιπτώσεις ήπιας λοίμωξης με τον SARS-Cov-2;

Ισραηλινοί ερευνητές έχουν την απάντηση. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στην BMJ παρότι η μακρά Covid φοβίζει πολλούς και έχει συζητηθεί πολύ από την έναρξη της πανδημίας, εντούτοις τα συμπτώματά της μετά από περιπτώσεις ήπιας λοίμωξης με κορωνοϊό, δεν επιμένουν για περισσότερο από δώδεκα μήνες στους περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα οι εμβολιασμένοι διέτρεχαν και τον χαμηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών δυσκολιών, το συχνότερο επίμονο σύμπτωμα μετά από μια ήπια λοίμωξη Covid.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύνδρομο της μακράς Covid περιλαμβάνει τα συμπτώματα και σημεία, αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-CoV-2.

Τον Μάρτιο του 2022 περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο (το 2,4% του πληθυσμού) ανέφεραν συμπτώματα επίμονης Covid-19: κόπωση, δύσπνοια, απώλεια γεύσης ή/και όσφρησης και δυσκολία συγκέντρωσης γνωστή και ως «ομίχλη εγκεφάλου». Ωστόσο παρέμενε ασαφές το τοπίο σε ότι αφορά την επίδραση της LongCovid ένα χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη και τον συσχετισμό με την ηλικία, το φύλο, τις παραλλαγές του κορωνοϊού και το κατά πόσο οι πάσχοντες ήταν ή όχι εμβολιασμένοι και με πόσες δόσεις.

Οι ερευνητές από το Ισραήλ συνέκριναν τα ιατρικά αρχεία των μη μολυσμένων ανθρώπων με εκείνους που είχαν αναρρώσει από μια ήπια λοίμωξη κορωνοϊού τον προηγούμενο χρόνο.

Ανέτρεξαν στα ιατρικά αρχεία δύο εκαττομυρίων μελών που είχαν εξεταστεί για Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021.

Περισσότερες από 70 περιπτώσεις Long Covid αναλύθηκαν σε μια ομάδα μολυσμένων και αντιστοιχήθηκαν με μη μολυσμένα άτομα μέσου όρου ηλικίας 25 ετών.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις συνθήκες σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους, με και χωρίς μόλυνση από COVID-19, παραμετροποιώντας βάσει ηλικίας, φύλου και παραλλαγών του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια πρώιμων (30 έως 180 ημερών) και όψιμων (180 έως 360 ημερών) χρονικών περιόδων μετά τη λοίμωξη.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σύγκριση αναφορικά με την κατάσταση των εμβολιασμένων και μη ανθρώπων με λοίμωξη Covid  κατά τη διάρκεια των ίδιων χρονικών περιόδων.

Όπως ήταν αναμενόμενο διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη με κορωνοϊό συσχετιζόταν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο συμπτωμάτων όπως ανοσμία και δυσγευσία, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης, αναπνευστικές δυσκολίες, αδυναμά, ταχυπαλμίες, στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και ζάλη τόσο στις πρώιμες όσο και στις όψιμες χρονικές περιόδους.

Μια ήπια λοίμωξη με κορωνοϊό επί παραγείγματι αύξανε 4,5 φορές τον κίνδυνο απώλειας γεύσης και όσφρησης στην πρώιμη περίοδο και σχεδόν τον τριπλασίαζε στην όψιμη, συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν μολυνθεί.

Το πιο επίμονο σύμπτωμα

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Maytal Bivas-Benita αναφέρει ότι οι αναπνευστικές δυσκολίες ήταν το πιο συχνό σύμπτωμα, που εμφανιζόταν σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και επέμενε ένα χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη στις ηλικιακές ομάδες 1-40, 41-60 και άνω των 60 ετών.

Μετά την δύσπνοια η κούραση ήταν το πιο επίμονο σύμπτωμα, αισθητό σε τέσσερις από τις έξι ηλικιακές ομάδες στην πρώιμη φάση, το οποίο παρέμενε και στην όψιμη φάση στις ομάδες 19-40 και 41-60 ετών.

Η ερευνητική ομάδα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο KI αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια ανεξαρτήτως των παραλλαγών του κορωνοϊού. Επίσης ο κίνδυνος δύσπνοιας ήταν μικρότερος για τους εμβολιασμένους που μολύνθηκαν και αντίστοιχος για τα άλλα επίμονα συμπτώματα συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους ασθενείς με Covid-19.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν αποκλείουν η συνέπεια, η τήρηση του πρωτοκόλου και οι συχνές επισκέψεις στο νοσοκομείο  από τους ασθενείς με κορωνοϊό να εξηγούν και τις αυξημένες αναφορές, καθώς και τον έλεγχο για πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με την Covid-19.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι οι ασθενείς με ήπια Covid-19 διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων τα περισσότερα εκ των οποίων υποχωρούν εντός του έτους από τη διάγνωση» καταλήγουν οι  ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Επίμονα συμπτώματα: Τι βασανίζει περισσότερο τους ασθενείς με Long Covid

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζουν τα εμβόλια τα συμπτώματα της Long Covid