Στην αρχαία Αίγυπτο άντρες και γυναίκες χρωμάτιζαν τα χείλη τους ως μέρος της ρουτίνας ομορφιάς τους. Στις αρχές του εικοστού αιώνα, το κραγιόν συνδέθηκε με ηθοποιούς, όπως η Μέριλιν Μονρόε, αλλά και με τους αγώνες των γυναικών για ισότητα. Σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα κραγιόν θα μπορούσε να έχει και δράση κατά την αντιμετώπιση ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Αν και στο παρελθόν τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να βάψουν τα χείλη τους βασίζονταν σε φυσικά συστατικά, οι μέθοδοι επεξεργασίας έχουν πλέον αλλάξει. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το κραγιόν είναι ένα από τα πολλά προϊόντα που περιέχουν χημικές ουσίες ικανές να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Επιδιώκοντας λοιπόν οι επιστήμονες να επαναφέρουν τις φυσικές συνθέσεις στην κοσμετολογία και με στόχο να περιορίσουν την επιβάρυνση από τα μικρόβια, στρέφονται στη χρήση φρούτων με έντονο χρώμα.

Πρόσφατες μελέτες, μέχρι στιγμής, έχουν αναφέρει ότι οι φόρμουλες κραγιόν που ενσωματώνουν φυσικούς χρωστικούς παράγοντες, όπως τα κόκκινα φρούτα του δράκου, διατηρούν το ζωντανό κόκκινο χρώμα αλλά και προσφέρουν συνάμα αντιμικροβιακά οφέλη. Επιπλέον, το εκχύλισμα κράνμπερι έχει αποδειχθεί ότι απενεργοποιεί τα επικίνδυνα μικρόβια.

Photo: Shutterstock

Η φόρμουλα που σκοτώνει τα μικρόβια σε λιγότερο από ένα λεπτό 

Υπό το πρίσμα αυτών των προηγούμενων ευρημάτων, ο δρ. Ángel Serrano-Aroca και η ερευνητική του ομάδα θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τη χρήση του εκχυλίσματος κράνμπερι για τη δημιουργία μιας βαθιάς κόκκινης απόχρωσης κραγιόν. Το τελικό προϊόν φωτίζει τα χείλη των γυναικών αναδεικνύοντας τη θηλυκότητά, ενώ παράλληλα θωρακίζει έναντι των παθογόνων μικροβίων. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο ACS Applied Materials and Interfaces.

Για τη φόρμουλα, οι ερευνητές πρόσθεσαν το εκχύλισμα κράνμπερι σε μια βάση κρέμας κραγιόν από βούτυρο καριτέ, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Β5, έλαιο babassu και έλαιο αβοκάντο.

Στη συνέχεια, εφάρμοσαν το μείγμα σε καλλιέργειες με διαφορετικούς ιούς, βακτήρια και ένα είδος μύκητα. Και οι δύο παραλλαγές ιών απενεργοποιήθηκαν γρήγορα, ενώ το κραγιόν μπλόκαρε τα μικρόβια μέσα σε ένα λεπτό από την επαφή. Ακόμη και τα πολυανθεκτικά βακτήρια, τα μυκοβακτηρίδια και οι μύκητες αποδυναμώθηκαν σημαντικά και απενεργοποιήθηκαν μέσα σε πέντε ώρες από την εφαρμογή.

Τα ευρήματά τους, εν τέλει, υποδηλώνουν ότι η νέα τους φόρμουλα μπορεί να έχει θέση στην αγορά καλλυντικών ως προστατευτικό προϊόν κατά των μικροοργανισμών.

Διαβάστε επίσης

Το ελληνικό αρωματικό που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που δυναμώνει τα οστά και ρυθμίζει το σάκχαρο

Μακροζωία: Η αντιφλεγμονώδης διατροφή με αντιγηραντική δράση