Η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Η ποσότητα όμως μετράει εξίσου, καθώς οι άντρες της μικρής μελέτης που κατανάλωσαν 100 γραμμάρια τη μέρα, παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία ένα μήνα μετά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ιδιαίτερα σημαντική είναι η αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία ωφέλησε τη διόγκωση των αρτηριών κατά 1,5 % μέσα σε μόλις δύο ώρες μετά την κατανάλωση.

Η διαδικασία της μελέτης 

Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου παρακολούθησαν 45 άντρες 18 έως 45 ετών για ένα μήνα για να διαπιστώσουν πώς η κατανάλωση των κράνμπερι επηρέασε την αρτηριακή τους πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τις αρτηρίες τους. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τα φρούτα σε μορφή σκόνης, που ήταν ισάξια με 100 γραμμάρια φρέσκων κράνμπερι.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωσε ένα εικονικό φάρμακο, διαπίστωσαν ότι σε όσους κατανάλωσαν τα κράνμπερι σε καθημερινή βάση, παρατηρήθηκε διεύρυνση των αρτηριών κατά 1,1% μετά από ένα μήνα, βελτιώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στον καρδιακό ρυθμό, στη χοληστερόλη και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο καθηγητής Christian Heiss, ειδικός σε καρδιαγγειακά θέματα στο Πανεπιστήμιο του Surrey που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα ότι «παρέχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα κράνμπερι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία ακόμη και σε άτομα που διατρέχουν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο». Ειδικότερα, εξηγεί λέγοντας ότι «αυτή η μελέτη αναδεικνύει περαιτέρω ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες που υπάρχουν στο αίμα μετά την κατανάλωση κράνμπερι σχετίζονται με αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα».

Επιπλέον, έπειτα από την ανάλυση δειγμάτων αίματος και ούρων, αποδείχτηκε ότι 13 είναι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα κράνμπερι και ευνοούν τη διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής (FMD). Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι τα αντιοξειδωτικά – γνωστά ως πολυφαινόλες – που βρίσκονται στα κράνμπερι είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της υγείας των αρτηριών.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Στα υπόλοιπα οφέλη της κατανάλωσης κράνμπερι που έχουν αποδειχθεί ερευνητικά προστίθεται και η πρόληψη των ουρολοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου ουλίτιδας, έλκους στομάχου και καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι γιατροί συνιστούν να προτιμούμε την κατανάλωση κράνμπερι, ωμά ή αναμεμειγμένα με ξηρούς καρπούς, σε σύγκριση με το χυμό τους, ο οποίος συνήθως περιέχει πολλή ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης: 

Ο χυμός που μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την αγγειακή λειτουργία

Τα τρόφιμα που γερνούν τις αρτηρίες και εξασθενούν την μνήμη – Μειώστε τα!