Η χρήση των βενζοδιαζεπίνων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο υπερβολικής χρήσης στους νέους, σε σύγκριση με τις εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Λόγω της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους, αλλά και της μεγάλης συχνότητας του άγχους και της αϋπνίας στον πληθυσμό, οι βενζοδιαζεπίνες έχουν ευρύτατη χρήση. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών. Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύριά τους όμως ένδειξη είναι η βραχυχρόνια συμπτωματική αντιμετώπιση του έντονου, παθολογικού άγχους και της αϋπνίας.

Η δρ. Greta A. Bushnell από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν το κατά πόσον η θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες για τις διαταραχές ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπερδοσολογίας σε νεαρότερες ηλικίες, από το 2009 έως 2018, σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες, όπως η τραζοδόνη, η υδροξυζίνη, η ζολπιδέμη, η ζαλεπλόνη και η εσσοπικλόνη.

Εστίασαν σε 23.084 νέους (10 έως 29 ετών) με διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου που ξεκίνησαν τη χορήγηση μιας βενζοδιαζεπίνης και 66.706 που ξεκίνησαν μια συγκριτική φαρμακολογική θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επίπτωση της υπερδοσολογίας φαρμάκων στους έξι μήνες ήταν 0,9% για όσους ξεκινούσαν τη λήψη βενζοδιαζεπίνης και 0,8% για όσους λάμβαναν τη συγκριτική θεραπεία, αποδίδοντας αυξημένο κίνδυνο για υπερδοσολογία φαρμάκων με βενζοδιαζεπίνες έναντι των συγκριτικών θεραπειών σε μια προσαρμοσμένη ανάλυση.

Αυτή η συσχέτιση ήταν ακόμη ισχυρότερη μεταξύ των νέων με πρόσφατη συνταγογράφηση οπιοειδών έναντι εκείνων χωρίς πρόσφατη συνταγογράφηση.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπερδοσολογίας φαρμάκων με τη θεραπεία με βενζοδιαζεπίνες σε σύγκριση με εναλλακτικές φαρμακολογικές θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας κατά τη θεραπεία των νέων», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης

Πέντε top tips για να κοιμηθείτε καλύτερα χωρίς χάπια

Έξι πράγματα που κερδίζουν όσοι κοιμούνται ανάσκελα