Εκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να επηρεάζει η υψηλή αρτηριακή πίεση σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και της Σχολής Ιατρικής του Yale που διεξήγαγαν την έρευνα η διατήρηση και της υγείας των αιμοφόρων αγγείων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και την αποτροπή της γνωστικής φθοράς.

Χρησιμοποιώντας ζωικά μοντέλα υπέρτασης ο Δρ. Maiken Negergaard και οι συνεργάτες του μελέτησαν πώς η νόσος επηρεάζει την κίνηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός των εγκεφαλικών κυττάρων και του μεσοκυττάριου υγρού εκτός των εγκεφαλικών υγρών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και βρήκαν ότι τα πειραματόζωα με υπέρταση παρουσίασαν μεγαλύτερες κοιλίες, μειωμένο όγκο εγκεφάλου και δυσχερή μεταφορά του υγρού. Κατέληξαν ότι η υπέρταση δυσχεραίνει την εκκαθάριση των μακρομορίων από τον εγκέφαλο, όπως η πρωτεΐνη β-αμυλοειδούς που σχετίζεται με την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι θεραπείες που στοχεύουν την υπέρταση θα μπορούσαν να μειώσουν τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς και να καθυστερήσουν την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ κατέληξαν οι ερευνητές.