Ύπουλος είναι ο τρόπος που μεταδίδεται και η ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν νεότερα στοιχεία μελέτης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, ο ιός μεταδίδεται πολύ πριν να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η μετάδοση περισσότερων από των μισών περιστατικών ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε στην προσυμπτωματική φάση της νόσου.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη γρήγορη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 70 χιλιάδες κρούσματα παγκοσμίως από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάιο. Ωστόσο, τα κρούσματα έχουν ξεκινήσει να μειώνονται.

Όσον αφορά την παρούσα μελέτη, η μετάδοση παρατηρήθηκε έως και τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 53% της μετάδοσης συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Το περιεχόμενο της μελέτης

Για τη μελέτη, οι ερευνητές αξιοποίησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούσαν περισσότερα από 2.700 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων το διάστημα μεταξύ 6 Μαΐου και 1 Αυγούστου 2022.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων στον πρώτο ασθενή έως την έναρξη των συμπτωμάτων στην επόμενη επαφή και τον χρόνο από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων. Δημιούργησαν δύο μοντέλα στη συνέχεια.

Η μέση περίοδος επώασης εκτιμήθηκε σε 7,6 ημέρες στο ένα μοντέλο και σε 7,8 ημέρες στο άλλο. Ο χρόνος μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων ενός ατόμου και του ατόμου που μόλυνε ήταν 8 ημέρες στο ένα μοντέλο και 9,5 ημέρες στο άλλο.

Συμπερασματικά, 10 από τα 13 ζεύγη ασθενών ανέφεραν προ-συμπτωματική μετάδοση. Ο μέγιστος χρόνος που παρατηρήθηκε σχετικά με τη μετάδοση πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα ήταν οι τέσσερις μέρες.

Διαβάστε επίσης

Ευλογιά των πιθήκων – Συμπτώματα: Τι έχει αλλάξει σε σχέση με προηγούμενες εξάρσεις της νόσου

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσο διαφέρει από τον κορωνοϊό – Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας