Ένας καλός ύπνος μπορεί να υπηρετήσει τις εργασιακές φιλοδοξίες των γυναικών, όχι όμως εξίσου και των αντρών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Sex Roles και διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τη διάθεση των γυναικών και αλλάζει το πώς αισθάνονται για την εξέλιξη της καριέρας τους.

«Όταν οι γυναίκες κοιμούνται καλά και ως εκ τούτου ξυπνούν με καλή διάθεση, είναι πιθανότερο να επικεντρώνονται στην ανέλιξή τους στην εργασία» εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Leah Sheppard, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Carson College of Business του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. «Εάν, αντίθετα, ο ύπνος τους είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα να μειώνει τη θετική τους διάθεση, τότε δεν θα επιδείξουν την ίδια προσήλωση». 

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το πόρισμα έπειτα από μια μελέτη διάρκειας δύο εβδομάδων σε 135 εργαζόμενους στις Η.Π.Α. Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν κάθε μέρα πόσο καλά είχαν κοιμηθεί και την διάθεσής τους, και έπειτα, μέσα στην ημέρα, πώς αισθάνονταν όταν προσπαθούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερο κύρος και περισσότερες ευθύνες στην εργασία τους.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ανέφεραν καλή και κακή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της μελέτης χωρίς μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Ωστόσο, οι γυναίκες ανέφεραν συχνότερα λιγότερη πρόθεση να αναζητήσουν μεγαλύτερο κύρος στην εργασία τους τις ημέρες μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου.

Τι παίζει τελικά ρόλο 

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τους λόγους που η κακή ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τόσο διαφορετικά τις επιδιώξεις των γυναικών και όχι των ανδρών. Υποψιάζονται όμως ότι ενδεχομένως συσχετίζεται με τις διαφορές των δύο φύλων στη ρύθμιση των συναισθημάτων, καθώς και με τις κοινωνικές προσδοκίες – ή με κάποιο συνδυασμό αυτών των παραγόντων.

Όπως έχουν αποδείξει νευρολογικές έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν μεγαλύτερη συναισθηματική επαναδραστηριοποίηση και μικρότερη ρύθμιση των συναισθημάτων από τους άνδρες, ενώ το γεγονός αυτό μπορεί να ισχυροποιηθεί από τα κοινωνικά στερεότυπα που θεωρούν τις γυναίκες πιο συναισθηματικές.

Την ίδια στιγμή, ακόμα ένα στερεότυπο, αυτό των πιο φιλόδοξων αντρών, πιθανόν να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην εργασιακή ανέλιξη, οπότε ενδεχομένως η κακή ποιότητα ύπνου να είναι λιγότερο πιθανό να αποτρέψει τους άνδρες από τις εργασιακές τους φιλοδοξίες.

Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά προσφέρουν μια εύκολη λύση στην επαγγελματική αναβάθμιση των γυναικών μέσω της βελτίωσης του ύπνου. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει ο διαλογισμός, που βοηθά τόσο στον ύπνο όσο και στη ρύθμιση των συναισθημάτων, αλλά και η σωστή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου.

«Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να ρυθμίσουμε έναν παράγοντα που επηρεάζει τις φιλοδοξίες και δε σχετίζεται με το εργασιακό περιβάλλον» καταλήγει η επικεφαλής συγγραφέας Leah Sheppard.

Διαβάστε επίσης:

Δεν σας κολλάει ύπνος; Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την αϋπνία

Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος