Μια νέα διαπίστωση της δράσης ενός αναστολέα διαύλου ασβεστίου από πειράματα σε ποντίκια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες για το άσθμα.

Σύμφωνα με αυτή, ο αποκλεισμός της δράσης των σημάτων ασβεστίου στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να καταστείλει την πιο κοινή μορφή άσθματος, χωρίς μάλιστα να υπονομεύεται η άμυνα του οργανισμού έναντι των ιών της γρίπης, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Τα πειράματα απέδειξαν ότι η αφαίρεση του γονιδίου ενός διαύλου ασβεστίου, του διαύλου CRAC που αποτελείται από τις πρωτεΐνες ORAI1, μείωσε πλήρως την ασθματική φλεγμονή στους πνεύμονες των ποντικών, η οποία προκαλείται από τα περιττώματα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, μια κοινή αιτία αλλεργικού άσθματος. Εμποδίζοντας τα σήματα που αποστέλλονται μέσω αυτού του διαύλου με ένα νέο ερευνητικό φάρμακο, που ονομάζεται αναστολέας του καναλιού CRAC, παρείχε παρόμοια αποτελέσματα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επικεντρώθηκαν στη χρήση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ασβεστίου, από τα ανθρώπινα κύτταρα για την αποστολή σημάτων και την ενεργοποίηση βιολογικών μηχανισμών. Όταν αυτά ενεργοποιούνται, είτε από ιικές πρωτεΐνες είτε από αλλεργιογόνα, τα Τ κύτταρα ανοίγουν διαύλους στις εξωτερικές τους μεμβράνες, αφήνοντας το ασβέστιο να εισέλθει και να ενεργοποιήσει μονοπάτια σηματοδότησης, που ελέγχουν την κυτταρική διαίρεση και την έκκριση μορίων κυττοκινών, που βοηθούν τα Τ κύτταρα να επικοινωνούν με τα άλλα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Συμπερασματικά, ο αναστολέας του διαύλου CRAC μείωσε το αλλεργικό άσθμα και τη συσσώρευση βλέννας στα ποντίκια χωρίς να εμποδίζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τη γρίπη, μια σημαντική ανησυχία των ερευνητών που προσπαθούν να προσαρμόσουν τα φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για διάφορες εφαρμογές.

«Με τη νέα μας μελέτη, αποδεικνύεται ότι μια νέα κατηγορία φαρμάκων που στοχεύουν στα κανάλια CRAC θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη θεραπεία του αλλεργικού άσθματος χωρίς να προκαλείται ευαισθησία στις λοιμώξεις» καταλήγει ο Jeffrey Bergstein, καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Παθολογίας στο ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο NYU Langone Health. «Η συστηματική εφαρμογή ενός αναστολέα των διαύλων CRAC κατέστειλε συγκεκριμένα τη φλεγμονή των αεραγωγών ως απόκριση στην έκθεση σε αλλεργιογόνα» καταλήγει.

Το πειραματικό φάρμακο με την ονομασία CM4620 βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη και βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές φάσης 2 για την πνευμονική φλεγμονή που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19 και την οξεία παγκρεατίτιδα.