Όταν το σώμα τραυματίζεται ή μολύνεται, ο οργανισμός δημιουργεί φλεγμονή, ως τρόπο αντίδρασης και προστασίας στην εξωτερική απειλή που δέχεται. Η φλεγμονή αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό στάδιο στην διαδικασία της επούλωσης του σώματος από το τραύμα που έχει υποστεί. Ωστόσο, μια φυσιολογική φλεγμονή εμφανίζεται, επιτελεί τη λειτουργία αποκατάστασης του οργανισμού και μετά έχει ολοκληρώσει τον ρόλο της και πρέπει να εξαφανιστεί.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε δημιουργείται το φαινόμενο της χρόνιας φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλες, πολύπλοκες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.  Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή;

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έκανε μια σημαντική ανακάλυψη, συσχετίζοντας για πρώτη φορά τη χρόνια φλεγμονή με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Η πρώτη γενετική μελέτη που διεξήχθη σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τη σχέση της χρόνιας φλεγμονής και της βιταμίνης D, υποστηριζόμενη από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, αξιοποίησε τα γενετικά δεδομένα 294 .970 συμμετεχόντων στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιοποιώντας την μέθοδο τυχαιοποίησης του Μέντελ, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D και της C – αντιδρώσας πρωτεϊνης (CRP), που αποτελεί δείκτη φλεγμονής.

Ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Ang Zhou από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, εξηγεί: «Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύει τους ιστούς εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε κάποια μόλυνση. Η CRP παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στην φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί, επομένως όταν το σώμα αντιμετωπίζει χρόνια φλεγμονή, τα επίπεδα της CRP παραμένουν επίσης σταθερά υψηλά στον οργανισμό.

«Αυτή η μελέτη εξέτασε τις πρωτεΐνες που αντιδρούν στη βιταμίνη D και C και βρήκε μια μονόδρομη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό και των υψηλών επιπέδων της CRP, που εκφράζεται ως φλεγμονή», πρόσθεσε ο δρ. Zhou.

Ο ίδιος συμπλήρωσε τα λεγόμενά του σχολιάζοντας ότι η εν λόγω έρευνα ανέδειξε έναν σημαντικό βιοδείκτη για τον εντοπισμό ατόμων που αντιμετωπίζουν ισχυρότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας φλεγμονής και άλλων σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με αυτή. «Η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια θα μπορούσε να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή, βοηθώντας τους να αποφύγουν μια σειρά σχετιζόμενων ασθενειών».

Η επικεφαλής ερευνήτρια και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, καθηγήτρια Elina Hyppönen, τονίζει τη σημασία των νέων ευρημάτων, που παρέχουν μια εξήγηση για την χρόνια φλεγμονή, ενώ συστήνουν και μια λύση για την αντιμετώπισή της. «Έχουμε δει επανειλημμένως στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό ανθρώπων που παρουσιάζουν χαμηλές συγκεντρώσεις θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τα προϋπάρχοντα συμπεράσματα, αναδεικνύοντας τις ευρείες επιδράσεις αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να εξασφαλίζουμε την επάρκειά της στους ασθενείς», σχολιάζει.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης υποστηρίζουν, τέλος, ότι τα επιστημονικά συμπεράσματα που εξήχθησαν ενισχύουν την πεποίθηση πως τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D είναι ικανά να μετριάσουν τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα χρόνιων ασθενειών με φλεγμονώδη χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διαβάστε ακόμη:

Βιταμίνη D: Έξι πολύτιμα tips για να μην μας λείψει

Να τι παθαίνουμε όταν μας λείπει η βιταμίνη D

Κορωνοϊός: Πώς βοηθά η βιταμινή D να «θωρακιστούμε» απέναντι στον ιό