Στα δύομισι χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με το ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή λοίμωξη από τον ιό. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και εκείνοι που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Αυτοί είναι, όμως, παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας ή ακόμη και θανάτου; Οι ερευνητές στρέφουν την προσοχή προς μια γνωστή και αγαπημένη -για πολλούς- συνήθεια: Το κάπνισμα. Στο στόχαστρο των ερευνητών τέθηκε το κατά πόσο το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή ακόμη και θανάτου από την COVID-19. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο PLOS ONE.

Αξιοποιώντας δεδομένα από το Μητρώο Καρδιαγγειακών Παθήσεων COVID-19 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι μελετητές εξέτασαν τα στοιχεία ατόμων άνω των 18 ετών, τα οποία νοσηλεύθηκαν με COVID-19 σε 107 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2021. Καθένας δήλωσε εάν καπνίζει, τι είδους τσιγάρο χρησιμοποιεί (κανονικό ή ηλεκτρονικό), για πόσο διάστημα καπνίζει ή αν κάπνιζε στο παρελθόν.

Στην τελική ανάλυση, επιλέχθηκαν 4.086 άτομα, εκ των οποίων οι μη καπνιστές ήταν διπλάσιοι σε αριθμό (2.724) σε σχέση με τους καπνιστές (1.362). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες των δύο ομάδων είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά ηλικίας, φύλου, καταγωγής και ιατρικού ιστορικού.

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι το κάπνισμα ή το άτμισμα συνδέθηκαν με σοβαρότερη νόσηση από COVID-19, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η καταγωγή ή το ιατρικό ιστορικό. Συγκεκριμένα, οι καπνιστές είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες θανάτου και 39% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη συγκριτικά με όσους δεν κάπνιζαν. Αν και ο αυξημένος κίνδυνος για σοβαρή COVID-19 λόγω καπνίσματος ήταν ανεξάρτητος από άλλους παράγοντες, η έρευνα έδειξε ότι το κάπνισμα αποτελούσε υψηλότερο παράγοντα κινδύνου θανάτου για άτομα ηλικίας 18-59 ετών, λευκούς ή παχύσαρκους.

«Γενικά, τα άτομα που καπνίζουν ή ατμίζουν τείνουν να παρουσιάζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσηση. Ωστόσο, η σημαντική αύξηση του κινδύνου σοβαρής COVID-19 που παρατηρείται στη μελέτη μας υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για εκτεταμένες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία, όπως εκστρατείες κατά του καπνίσματος και θεραπείες διακοπής, ειδικά στην εποχή της COVID», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Aruni Bhatnagar, Ph.D., FAHA, καθηγητής ιατρικής, βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Louisville του Κεντάκι. «Αυτά τα ευρήματα παρέχουν τις πιο ξεκάθαρες ενδείξεις μέχρι σήμερα ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ή ατμίζουν έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19 ή και θανάτου από τον ιό».

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ίδρυσε το Μητρώο το 2020 για τη συλλογή δεδομένων των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19. Η συμμετοχή στο Μητρώο ήταν δωρεάν για όλα τα νοσοκομεία των ΗΠΑ που φροντίζουν ενήλικες με ενεργό Covid-19. Περισσότερα από 160 νοσοκομεία παρείχαν δεδομένα για περισσότερα από 79.000 αρχεία ασθενών μεταξύ του 2020 και Ιουνίου 2022.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Αφού όλοι κολλάνε, τι νόημα έχει το εμβόλιο;

Κορωνοϊός: Τα αντιικά που μας γλιτώνουν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός – Νοσηλεία: Η πάθηση που διπλασιάζει τον κίνδυνο και στους εμβολιασμένους