Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμφανίζουν διαταραχή της διάθεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσε αρχεία από περισσότερους από 495.000 ασθενείς στις ΗΠΑ που είχαν υποστεί έμφραγμα μεταξύ 2015 και 2021. Περίπου το 10,5% διαγνώστηκε με κατάθλιψη μετά την καρδιακή προσβολή. Ένας στους έξι από αυτούς τους ασθενείς είχε προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη ή άλλη διαταραχή ψυχικής υγείας, ενώ οι άλλοι έλαβαν διάγνωση κατάθλιψης μετά το έμφραγμα.

Οι ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος και κατάθλιψης είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κατάθλιψη. Επιπλέον, οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν υψηλότερο μέσο ΔΜΣ και κατά κανόνα ήταν καπνιστές. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του υψηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου παρέμεινε ακόμη και μετά την προσαρμογή αυτών των παραγόντων στην σύγκριση.

Τα ευρήματα ωστόσο θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, αυτή η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από έμφραγμα. Οι ερευνητές συνιστούν σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η εντατική θεραπεία που το αποτρέπει στους άνω των 65

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Δεν φαντάζεστε ποιοι 30ρηδες είναι πιο ευάλωτοι

Άνοια μετά από εγκεφαλικό: Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο