Στα πέντε στοιχεία της παιδικής ηλικίας που μπορούν να προβλέψουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα στην ενήλικη ζωή κατέληξαν έπειτα από πενήντα σχεδόν χρόνια έρευνας οι επιστήμονες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή προοπτική μελέτη για τις καρδιαγγειακές νόσους, στην οποία συμμετείχαν 38.589 άτομα από την Αυστραλία, την Φινλανδία και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο New England Journal of Medicineη παρακολούθηση των συμμετεχόντων από την ηλικία των τριών έως 19 ετών, κατέληξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία -ιδίως ο συνδυασμός τους- είναι οι πέντε παράγοντες που θα αποκαλύψουν τα μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα, από την ηλικία περίπου των 40 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε επιπλέον ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αφορούσε περισσότερα από τα μισά παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ ήταν έως και εννέα φορές μεγαλύτερος για παιδιά που ξεπερνούσαν τις διάμεσες τιμές για τους πέντε παράγοντες.

Την έρευνα διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία για την Παιδική Καρδιαγγειακή Υγεία με τη συμμετοχλη του Ινστιτούτου Έρευνας για τα Παιδιά Murdoch της Αυστραλίας.

Ο ρόλος της πρόληψης

Ο καθηγητής Terence Dwyer από το Ινστιτούτο Murdoch επεσήμανε πως, παρά τη συμβολή της ιατρικής και χειρουργικής στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, οι στρατηγικές πρόληψης θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο. Όπως έδειξε η μελέτη, θα πρέπει να εκκινούν από την παιδική ακόμα ηλικία.

«Ενώ παρεμβάσεις στην ενήλικη ζωή, όπως η βελτίωση της διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η λήψη κατάλληλων φαρμάκων για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου είναι χρήσιμες, πιθανώς να μπορούν ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία για να μειωθεί ο μετέπειτα καρδιαγγειακός κίνδυνος», σχολίασε.

«Οι κλινικοί γιατροί και οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας θα πρέπει σχεδιάσουν το πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε ο καθηγητής, εξηγώντας πως τα πρόσφατα ευρήματα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά είναι γνωστό χρόνια πως σε παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών μπορούν να εντοπιστούν πρώιμες ενδείξεις για συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. «Τα νέα στοιχεία δικαιολογούν τη μεγαλύτερη έμφαση στα προγράμματα για την πρόληψη της εμφάνισης των παραγόντων κινδύνου στα παιδιά», είπε.

«Διαχρονικές μελέτες όπως αυτές έχουν μείνει αδιεκπεραίωτες λόγω έλλειψης περιεκτικών δεδομένων από την παιδική ηλικία σχετικά με μετρήσεις δεικτών του σώματος, της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων στο αίμα, όπως και της αποτυχίας επέκτασης της παρατήρησης στις ηλικίες που οι καρδιαγγειακές παθήσεις γίνονται συχνές» κατέληξε ο Δρ Dwyer σχετικά με το δύσκολο έργο που είχαν επωμιστεί οι ερευνητές.

Διαβάτε επίσης

Έμφραγμα: Τα επικίνδυνα συμπτώματα που δεν μας υποψιάζουν – Οι περισσότεροι τα αγνοούν

Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Η άσκηση που προστατεύει

Τι σχέση έχει ο σύντροφός σας με την δική σας καρδιαγγειακή υγεία