Τα ωμέγα-3 λιπαρά παίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που ενισχύει ήδη τα υπάρχοντα στοιχεία. Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, τα άτομα με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 DHA στο αίμα τους διέτρεχαν έως και 49% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.

Επιπλέον, η συμπληρωματική λήψη ωμέγα-3, ειδικότερα στα άτομα εκείνα με το γονίδιο ApoE4 που συσχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, πρόκειται για μια διατροφική παρέμβαση χαμηλού κινδύνου, χωρίς μεγάλο κόστος που μόνο θα μπορούσε να επωφελήσει τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία.

Στη μελέτη παρατήρησης με επικεφαλής τον δρ. Aleix Sala-Vila από το Ινστιτούτο Ερευνών Λιπαρών Οξέων (FARI), που διεξήχθη στο πλαίσιο του Framingham Offspring Cohort, η ερευνητική ομάδα εξέτασε 1490 άτομα κάτω των 65 ετών, που δεν έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ του δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA) με τα περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και την αλληλεπίδραση με την APOE-ε4.

Εκτός από τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, κάθε αύξηση στην κατανάλωση οδήγησε σε περίπου 4,7 επιπλέον έτη ζωής χωρίς τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τέλος, τα άτομα με γενετική προδιάθεση, όπως εκείνα με το γονίδιο ApoE4, θα μπορούσαν να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη από αυτή την παρέμβαση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «Η καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 5 χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε 2,7 επιπλέον χρόνια ζωής και 4,8 επιπλέον χρόνια χωρίς τη νόσο Αλτσχάιμερ για τους ασθενείς».

Διαβάστε επίσης

Άνοια: Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο

Άνοια: Οι απλοί τρόποι που βάζουν φρένο στη γήρανση του εγκεφάλου

Άνοια: Οι έξυπνες κινήσεις που μειώνουν τον κίνδυνο