Μια απρόσμενη πτυχή της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ αναδεικνύει νεότερη μελέτη σχετικά με την κατάσταση των ασθενών μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Ειδικότερα, οι μεσήλικες 6ο ετών και άνω, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, παρουσίασαν καλύτερη κινητικότητα και μπορούσαν αντίστοιχα να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους μετά από ένα χειρουργείο, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που απείχαν από το αλκοόλ ή έπιναν λιγότερο συχνά.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο φετινό Συνέδριο Euroanaesthesia στο Μιλάνο της Ιταλίας (4-6 Ιουνίου).

«Η μελέτη μας διαπιστώνει ότι η δυνητικά ανθυγιεινή κατανάλωση αλκοόλ βελτίωσε ορισμένες πτυχές της ποιότητας ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το αλκοόλ ή πίνουν λιγότερο», σημειώνει η δρ. Vera Guttenthaler από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης στη Γερμανία. «Μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διάθεση, ενισχυμένη κοινωνικότητα και μειωμένο άγχος».

Οι ερευνητές εξέτασαν 628 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης μεταξύ του 2018 και 2019. Αφού κατέγραψαν την κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων και την ποιότητα της ζωής τους πριν την χειρουργική επέμβαση και μετά από 180 ημέρες, χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ: χαμηλή ή μηδενική και μέτρια έως δυνητικά επικίνδυνη.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης ανέφεραν καλύτερη γενική υγεία, λιγότερο πόνο, φρόντιζαν περισσότερο τον εαυτό τους και είχαν καλύτερη απόδοση σε καθημερινές δραστηριότητες, συγκριτικά με εκείνους της ομάδας χαμηλής κατανάλωσης και με τις γυναίκες να είναι πιο ευνοημένες από το αλκοόλ. Ωστόσο, το ίδιο πλεονέκτημα δεν επαληθεύθηκε και για το αντρικό φύλο.

Αντίστοιχα όμως, διαπιστώθηκε συνολικά ότι και μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ποιότητα ζωής όλων των ασθενών που έπιναν περισσότερο αλκοόλ ήταν καλύτερη.

Ωστόσο, οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση αιτίου και αποτελέσματος, αλλά και το μικρό δείγμα που συμπεριέλαβαν μόνο από ένα νοσοκομείο της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης

Σε ποια ποσότητα το αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο – Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Αλκοόλ: Τι δουλειά κάνουν όσοι είναι πιο «γερά ποτήρια»

Αλκοολισμός: Ο απρόσμενος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο