Τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με τη σωματική άσκηση διερεύνησαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, θέλοντας να διαπιστώσουν πώς ένα βασικό ζήτημα έμφυλης ανισότητας στα ζευγάρια μπορεί να επηρεάζει μια δραστηριότητα αναγκαία για την καλή υγεία.

Οι γυναίκες λοιπόν, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Health and Social Behavior, θα θυσιάσουν την υγεία και ευεξία τους ώστε οι σύντροφοί τους να διατηρήσουν στο ακέραιο τον χρόνο που χρειάζονται για τη γυμναστική τους. «Πρόκειται για μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν πώς, ώρα με την ώρα, ο χρόνος των γυναικών για την υγεία τους συμπιέζεται ώστε να διαχειριστούν επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ ο χρόνος των ανδρών για την εργασία και την υγεία τους μένει στο απυρόβλητο», τονίζει η Δρ Lyndall Strazdins, καθηγήτρια στο αυστραλιανό Πανεπιστήμιο που συμμετείχε στην έρευνα.

Για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποιήθηκαν στοιχεία από μια μεγάλη έρευνα στην Αυστραλία για το Νοικοκυριό, το Εισόδημα και την Εργασία και συμμετοχή περισσότερων από 7.000 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών ηλικίας 25 έως 64 ετών, σύμφωνα με τα οποία:

  • το 28,6% των γυναικών έναντι 34% των ανδρών ανέφεραν τρεις μέτριας ή υψηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες για τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα
  • ο χρόνος που αφιέρωναν οι γυναίκες στη φυσική δραστηριότητα μειωνόταν όποτε υπήρχε αύξηση των ωρών εργασίας ή ενοσχόλησης με το νοικοκυριό και την οικογένεια, καθώς και όταν υπήρχε μικρότερη ευελιξία χρόνων στη δουλειά
  • οι άνδρες ήταν πιθανότερο να αυξήσουν το χρόνο άσκησης όταν το ωράριο εργασίας των συντρόφων τους ήταν πιο ευέλικτο.

Δέκα επιπλέον ώρες έμμισθης εργασίας την εβδομάδα για τις γυναίκες συνδέθηκε με 6% μείωση στη σωματική δραστηριότητα (22.6%) ενώ για τους άνδρες η αντίστοιχη μείωση ήταν 2% (32%). Παρότι, όμως, οι άνδρες ανέφεραν συνολικά περισσότερες εργατοώρες και οικογενειακές υποχρεώσεις σε εβδομαδιαία βάση ενώ οι γυναίκες περισσότερο χρόνο για ενασχόληση με την οικογένεια και το σπίτι και λιγότερο έλεγχο του χρόνου για την έμμισθη εργασία τους, ο παραπάνω χρόνος στους άνδρες δεν περιόρισε παρά ελάχιστα τη δυνατότητά τους να ασκούνται για καλή υγεία.

Ποιοτικές διαφορές

Η μελέτη έδειξε ότι ο χρόνος που δαπανούν οι άνδρες για τη φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειας είναι πιο ευέλικτος και, όταν η επαγγελματική τους δραστηριότητα τους αναγκάζει σε περισσότερες ώρες εργασίας, θα τις αντισταθμίσουν με μικρότρερη χρονικά και προσαρμοσμένη συμμετοχή στη φροντίδα του σπιτιού, ώστε να μη στερηθουν την πολύτιμη για την υγεία τους σωματική άσκηση.

Στον αντίποδα, σημειώνει η Δρ Strazdins, «όταν οι γυναίκες κληθούν να εργαστούν περισσότερο στη δουλειά τους, δεν θα συμβεί το ίδιο. Αυτό μας λέει ότι ο επαγγελματικός χρόνος των ανδρών αντισταθμίζεται με λιγότερες ώρες οικογενειακής φροντίδας, το βάρος της οποίας μετακυλίεται στις γυναίκες. Οι γυναίκες επωμίζονταν επιπλέον βάρος ώστε οι σύντροφοί τους να μπορούν να κερδίζουν το εισόδημά τους και να παραμένουν υγιείς, κάνοντας περικοπές στη δική τους υγεία».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το πρόβλημα είναι δομικό παρά ατομικό. Όπως εξηγεί, το υφιστάμενο σύστημα «εξαναγκάζει τους άνδρες σε πολύωρη εργασία και τις συντρόφους τους να πρέπει να υποστηρίξουν την κατάσταση. Η αρχή της λύσης του προβλήματος μπορεί να γίνει με αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος ώστε να είναι δίκαιο απέναντι στα φύλα και έτσι να μπορούν οι άνδρες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο νοικοκυριό και οι γυναίκες στην έμμισθη εργασία τους».

Διαβάστε επίσης:

Άνδρες – Γυναίκες: Ποιοι εμφανίζουν διπλάσιες παρενέργειες από τη λήψη φαρμάκων

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Γιατί η καρδιά προδίδει λιγότερες γυναίκες από ότι άνδρες