Για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τα οφέλη ενός θαλάσσιου οργανισμού ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η κατανάλωση των θαλάσσιων οργανισμών Ascidiacea, γνωστά και ως χιτωνοφόρα, μπορεί να αναστρέψει τα κύρια σημάδια της γήρανσης, σύμφωνα με νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong-Liverpool, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao tong και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θαλασσινών καταναλώνεται ευρέως σε ασιατικές χώρες, όπως στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, και η πολύτιμη αντιγηραντική ουσία που περιέχουν είναι τα πλασμαλογόνα (κατηγορία γλυκεροφωσφολιπιδίων), που εντοπίζονται στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλά μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Η απώλειά τους μάλιστα είναι προάγγελος πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Η επιστημονική ομάδα, με στόχο να διερευνήσει την επίδραση της αύξησης των πλασμαλογόνων στη διαδικασία της γήρανσης, τα προσάρμοσαν στη διατροφή των ηλικιωμένων πειραματόζωων. Μετά τη χορήγηση των συμπληρωμάτων, διαπίστωσαν ότι η επίδρασή τους ήταν σημαντική στις μαθησιακές ικανότητες και τα συμπτώματα αυτών των ποντικών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα πλασμαλογόνα μπορεί όχι απλώς να σταματήσουν τη γνωστική εξασθένιση, αλλά μπορεί να αντιστρέψουν τις γνωστικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα ηλικιωμένα ποντίκια ανέπτυξαν νέο πυκνό και γυαλιστερό τρίχωμα, σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν ταΐστηκαν με το συμπλήρωμα» επισημαίνει ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης Lei Fu.

Πώς επηρεάστηκαν τα ποντίκια

Οι εγκεφαλικές λειτουργίες των ποντικιών μετά από αυτή την τροποποίηση στη διατροφή εξετάσθηκαν από τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν έναν υδάτινο λαβύρινθο Morris – μια πισίνα που περιέχει μια πλατφόρμα που χρησιμεύει ως χώρος ανάπαυσης. Παραδόξως, με το συμπλήρωμα των πλασμαλογόνων, τα ηλικιωμένα ποντίκια συμπεριφέρθηκαν περισσότερο σαν νεαρά ποντίκια, βρίσκοντας την πλατφόρμα πολύ πιο γρήγορα από την ομάδα ελέγχου των ηλικιωμένων ποντικών που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Αυτό οφειλόταν στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλό τους. Τα ποντίκια που έλαβαν το συμπλήρωμα πλασμαλογόνων είχαν υψηλότερο αριθμό και ποιότητα συνάψεων – τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και πυλώνες της μνήμης και της μάθησης – από τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια μάθαιναν ευκολότερα νέες δεξιότητες και δημιουργήσαν νέα νευρωνικά δίκτυα, ενώ παράλληλα μείωθηκε η φλεγμονή, που με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική ικανότητα, προάγοντας εν ολίγοις την νευροαναγέννηση.

Εν τέλει, ο καθηγητής Lei Fu θεωρεί ότι η λήψη από του στόματος θεραπεία σε μορφή χαπιού θα μπορούσε να είναι μια εφικτή θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης

Το ελιξήριο που καταπολεμά τη γήρανση του εγκεφάλου

Αντιγήρανση: Οι σπόροι της μακροζωίας – Βάζουν φρένο στην φλεγμονή

Νεότητα: Η άσκηση που καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου