Ένα σημαντικό βήμα στην πρόγνωση του καρκίνου του προστάτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Norwich, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Norfolk και Norwich και το Ινστιτούτο Quadram μεταξύ άλλων, ταυτοποιώντας πέντε βακτήρια που συνδέονται με την επιθετική μορφή της νόσου.

Έρεισμα για την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο European Urology Oncology, αποτέλεσε η υφιστάμενη γνώση σχετικά με τη σύνδεση διάφορων παθογόνων με τον καρκίνο, όπως αυτή του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με τον καρκίνο του στομάχου, του ιού HPV με το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του βακτηρίου Fusobacterium nucleatum με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αναερόβια βακτήρια Anaerococcus, Peptoniphilus, Porphyromonas, Fenollaria και Fusobacterium μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ειδικότερα, οι ερευνητές δήλωσαν πως ανακάλυψαν τέσσερα εντελώς νέα είδη βακτηρίων. Μάλιστα, βάπτισαν δύο από τα είδη Porphyromonas bobii και Varibaculum prostatecancerukia από τα ονόματα δύο εκ των χρηματοδοτών της μελέτης, τα ερευνητικά ιδρύματα για τον καρκίνο Bob Champion Cancer Trust και Prostate Cancer UK αντίστοιχα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τρία από τα νεοανακαλυφθέντα είδη βακτηρίων σχετίζονται με την επιθετική μορφή της νόσου και, όπως φάνηκε από τις περιπτώσεις 600 ανδρών, η παρουσία τους στα δείγματα ιστού από τον προστάτη ή τα ούρα σχετίστηκε με τριπλάσιο κίνδυνο ταχείας εξέλιξης της νόσου από το πρώιμο στάδιο στο προχωρημένο, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έφεραν τα εν λόγω βακτήρια. Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα δήλωσε πως ανακάλυψε και τους μηχανισμούς που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τη σύνδεση των βακτηρίων με τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων πιθανών επιδράσεων στον μεταβολισμό των ανθρώπινων κυττάρων-ξενιστών.

Ελπίδες για αξιόπιστα βελτιωμένα τεστ

Τις ελπίδες για ένα νέο, βελτιωμένο και αξιόπιστο τεστ από τα νέα ευρήματα επεσήμανε η ερευνητική ομάδα, η οποία εργάζεται επί τούτω με στόχο την ανάπτυξη ενός τεστ ταχέως ελέγχου (rapid test) παρόμοιου με αυτά για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που θα ανιχνεύει τα πέντε βακτήρια κινδύνου και θα επιτρέπει την επιλογή κατάλληλων θεραπευτικών σχημάτων ώστε να απομακρυνθούν από το ουροποιητικό σύστημα, την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός κενού που συνοδεύει τις υφιστάμενες μεθόδους ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη, της εξέτασης PSA δηλαδή και των βιοψιών, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να υποδείξουν τι εξέλιξη θα έχει η νόσος.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Προστάτη: Η μη επεμβατική θεραπεία που εξασφαλίζει ίαση και ποιότητα ζωής

Υπερπλασία – Καρκίνος προστάτη: Η μέθοδος που διαφυλάσσει στύση και γονιμότητα

Καρκίνος Προστάτη: Η άσκηση που επιβραδύνει την ανάπτυξή του