Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν και έλεγξαν ένα νέο αντίσωμα που περιορίζει την σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλούν οι κορωνοϊοί, περιλαμβανομένου του SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Εμβολίων του Πανεπιστημίου Duke ανακάλυψε το αντίσωμα και το δοκίμασε σε ζωικά μοντέλα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα στο Τσαπελ Χιλ.

«Το αντίσωμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά την εξελισσόμενη επιδημία. Μπορεί όμως να είναι χρήσιμο και για μελλοντικές ανάλογες καταστάσεις σε περίπτωση που κορωνοϊοί μεταπηδήσουν από τα ζώα στους ανθρώπους», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Barton Haynes, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινων Εμβολίων του Πανεπιστημίου Duke

Ο Δρ Haynes και οι συνεργάτες του απομόνωσαν το αντίσωμα αναλύοντας δείγμα αίματος από ασθενή που είχε μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-1, που είχε προκαλέσει την επιδημία στις αρχές της νέας χιλιετίας και από διαφορετικό ασθενή που είχε νοσήσει από COVID-19.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 1.700 αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο να προσδεθούν σε συγκεκριμένα σημεία ιών και να εμποδίσουν τους παθογόνους οργανισμούς να μολύνουν τα κύτταρα.

Όταν οι ιοί μεταλλάσσονται πολλά σημεία πρόσδεσης είτε τροποποιούνται είτε εξαλείφονται καθιστώντας τα αντισώματα αναποτελεσματικά. Αλλά υπάρχουν και σημεία στους ιούς που μένουν αμετάβλητα παρά τις μεταλλάξεις. Οι ειδικοί εστίασαν σε αντισώματα που στοχεύουν τέτοια σημεία λόγω των δυνατοτήτων τους να είναι αποτελεσματικά σε πολλές διαφορετικές συστοιχίες ενός ιού.

Εκ των 1.700 αντισωμάτων από τους δύο ασθενείς οι Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν 50 που είχαν την ικανότητα να προσδένονται στους SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2. Η περαιτέρω ανάλυση εντόπισε το ένα αντίσωμα που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό να προσδένεται σε πολλούς ζωικούς κορωνοϊούς αλλά και στους δύο προαναφερόμενους που προσβάλουν τον άνθρωπο.

«Το αντίσωμα προσδένεται στο σημείο του κορωνοϊού που μένει ανέπαφο κατά τη διαδικασία της μετάλλαξης του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να εξουδετερώσει μια ευρεία γκάμα κορωνοϊών», εξηγεί ο Δρ Haynes.

Η ομάδα του επιδημιολόγου Δρ Ralph S. Baric στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα δοκίμασε το αντίσωμα σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) για να δει αν μπορεί όντως να προλάβει ή να ελαχιστοποιήσει τη λοίμωξη. Και πέτυχε και τα δύο. Όταν χορηγήθηκε σε μολυσμένα πειραματόζωα, το αντίσωμα τα προστάτευε από το να εκδηλώσουν Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και COVID-19, είτε επρόκειτο για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού είτε για μεταλλάξεις όπως η Δέλτα.

«Τα ευρήματα μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου που θα προστατεύει από τους κορωνοϊούς και τις μεταλλάξεις τους. Επίσης το αντίσωμα θα μπορεί να χορηγείται μετά την διαπίστωση της λοίμωξης για να μειώσει τα σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα», εκτιμά ο Δρ Baric.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Επίμονα συμπτώματα: Οι παράγοντες που προμηνύουν γνωστική εξασθένηση

Κορωνοϊός – Ανοσία: Πόσους μήνες μετά την λοίμωξη ανιχνεύονται τα αντισώματα

Κορωνοϊός: Η απλή εξέταση που εντοπίζει γρήγορα τη σοβαρή νόσηση