Η «βιώσιμη διατροφή» οδηγεί σε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια κατέληξαν ερευνητές από τη Δανία σε πρόσφατη έρευνα τους, καταδεικνύοντας παράλληλα τα οφέλη της σωστής διατροφής για το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Aarhus δείχνει πως ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πολύ μικρότερος όταν η διατροφή μας είναι «βιώσιμη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιστήμης της διατροφής, στο πιάτο μας θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας, κάτι στο οποίο καταλήγει και η πρόσφατη μελέτη του Τμήματος της Δημόσιας Υγείας που δείχνει πως η βιώσιμη διατροφή κάνει καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας.

Η παρούσα έρευνα κρίνεται πολύ σημαντική μιας καθώς μια άλλη βρετανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι χορτοφάγοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικής αιμορραγίας από τους κρεατοφάγους.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν δεδομένα από τη πληθυσμιακή μελέτη Διατροφής, Καρκίνου και Υγείας της Δανίας. Συνολικά 57.053 ενήλικες ηλικίας από 50 έως 64 ετών έλαβαν μέρος στην μελέτη στις αρχές του 1990, απαντώντας ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής. Τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα εθνικά μητρώα για να εντοπίσουν τους συμμετέχοντες της έρευνας που ανέπτυξαν από εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Εάν οι ενήλικες άντρες ή γυναίκες ακολουθήσουν μία βιώσιμη διατροφή και τις συστάσεις για πρόσληψη φυτικών ινών, τότε βλέπουμε χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» λέει η επικεφαλής της έρευνας, Christina Dahm.

«Μια χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά κοινά με τη βιώσιμη διατροφή και από την στιγμή που πρέπει να ακολουθήσουμε μία πιο βιώσιμη λογική για το μέλλον, το αποτέλεσμα αυτό ήταν αρκετά ανησυχητικό», συμπλήρωσε ο Daniel Ibsen που συνέβαλλε στην έρευνα.

«Η διατροφή μας έχει τρομερές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά επηρεάζει και το κλίμα και το περιβάλλον που ζούμε. Πρέπει να τρώμε πιο βιώσιμα αλλά φυσικά και πιο υγιεινά», τόνισε η Christina Dahm.

Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί αναλύοντας τη διατροφή που ακολουθούν οι Δανοί σήμερα που περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα πιο βιώσιμα όπως το γάλα βρώμης και τα ενναλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης.

Οι επτά φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές οδηγίες που εφαρμόζονται στη Δανία 

Καταναλώστε:

  • Τροφές ποικίλες, πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • Περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Λιγότερο κρέας – Επιλέξτε όσπρια και ψάρια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
  • Λιγότερα γλυκά, αλμυρά και λιπαρά
  • Όσο γίνεται περισσότερο νερό

Διαβάστε επίσης:

Κάντε αυτή την αλλαγή στη διατροφή σας και μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η έξυπνη διατροφή που μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο – Τι περιλαμβάνει

Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Η διατροφή που μειώνει κατά 10% τον κίνδυνο