Μπορούν τα διαθέσιμα εμβόλια να μας προστατεύσουν αποτελεσματικά από την παραλλαγή Omicron και πώς η τρίτη δόση κάνει τη διαφορά στην ανοσοποίηση του οργανισμού;

Αν και η αρχική σύσταση των εμβολίων αναπτύχθηκε με βάση το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε πριν δύο χρόνια και το περιεχόμενο της σύριγγας παραμένει ίδιο, η ενισχυτική δόση μπορεί να δώσει διαφορετική ώθηση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς,  η προστασία που παρέχει η τρίτη δόση είναι μεγαλύτερη, ευρύτερη και… αξιομνημόνευτη από τον οργανισμό μας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η μάχη με τον κορωνοϊό είναι μια διαδικασία για την οποία ο οργανισμός εκπαιδεύεται εξηγεί ο ιολόγος Jonathan Ball, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham. Δύο τρόποι υπάρχουν για να γίνει αυτό: με τη φυσική νόσηση, με τον κίνδυνο όμως να νοσήσετε σοβαρά ή μέσω του εμβολιασμού.

Φανταστείτε το εμβόλιο ως το σχολείο όπου θα «φοιτήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πρώτη δόση αποτελεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ο οργανισμός μαθαίνει τα βασικά. Η δεύτερη δόση ισοδυναμεί με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η τρίτη δόση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου και το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει πλέον γίνει… εξπέρ στην κατανόηση του ιού. Επομένως θα είναι κορυφαίο και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του ιού, ακόμα και των παραλλαγών που ενδεχομένως θα ανακύψουν, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι καταλλήλως εκπαιδευμένο.

Οι καλύτεροι… μαθητές αυτή της εκπαίδευσης είναι φυσικά τα αντισώματα. Μια σειρά από εργαστηριακές μελέτες και δεδομένα απέδειξαν ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα μετά από δύο δόσεις εμβολίου ήταν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη μετάλλαξη Omicron. Την κατάσταση θα σώσει η ενισχυτική δόση, επισημαίνει ο δρ Ball καθώς κάθε δόση του εμβολίου προκαλεί ακόμα έναν γύρο «εκπαίδευσης» των αντισωμάτων, στην αναζήτηση αυτών που προσκολλώνται πιο σταθερά στον ιό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται «ωρίμανση συγγένειας».

Εάν τα αντισώματα μπορούν αποτελεσματικότερα να προσδεθούν με τον ιό, τότε θα είναι πιο δύσκολο για τις μεταλλάξεις της Omicron να τον βοηθήσουν να απελευθερωθεί στο εσωτερικό του κυττάρου. Ωστόσο, ενώ η νέα παραλλαγή έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ιός, με θεμελιώδη μέρη του να μην έχουν αλλάξει καθόλου.

Επομένως, οι επιπλέον δόσεις του εμβολίου επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να βρίσκει νέους τρόπους να επιτίθεται στον ιό.

Τα σωτήρια αντισώματα

Δεν παίζει όμως ρόλο μόνο η ποιότητα των αντισωμάτων αλλά και η ποσότητα. Το γεγονός αυτό είναι προφανές και από τις ίδιες τις μελέτες που απέδειξαν ότι δύο δόσεις ήταν πιο αδύναμες έναντι της παραλλαγής Omicron. Η προστασία όμως από την εμφάνιση συμπτωμάτων Covid-19 αυξήθηκε περίπου στο 75% μετά την αναμνηστική δόση.

Β-κύτταρα είναι το μέρος του σώματος που παράγει μαζικά αντισώματα. Ορισμένα ωριμάζουν για να παράγουν αυτά τα εξαιρετικά κολλώδη αντισώματα μετά την ενισχυτική δόση, ενώ άλλα μπορούν να εντοπίσουν τον κορωνοϊό, ταξιδεύοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις στην καταζήτηση των παραλλαγών.

Από την άλλη, τα Τ-κύτταρα πολλαπλασιάζονται και καθίστανται πιο αποτελεσματικά στη μάχη με τον ιό με την ενισχυτική δόση. Η διαδικασία την οποία ακολουθούν είναι να να εντοπίζουν τον ιό και να αναζητούν οποιοδήποτε σημάδι μόλυνσης των κυττάρων, ενώ κύτταρα αναγνωρίζουν τμήματα του που ο ιός δυσκολεύεται να μεταλλάξει.

Συμπερασματικά λοιπόν, ενώ η μετάλλαξη Omicron μπορεί να απειλήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάθε δόση εμβολίου και μάλιστα κάθε μόλυνση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας με περισσότερα μέσα για να κυνηγήσουν τον ιό.

Διαβάστε επίσης