Ποιο είναι το χρονικό όριο της ανθρώπινης ζωής; Στην πορεία της ανθρωπότητας, ερευνητές, επιστήμονες, «μάγοι» και μάντεις ενέκυψαν στο σημαντικό ερώτημα και προσπάθησαν να βρουν την απάντηση ή πάλι, όπως οι αλχημιστές, προτίμησαν απλώς να ανακαλύψουν τη «φιλοσοφική λίθο» που θα έδινε την επιλογή της αιωνιότητας.

Όλο και συχνότερα, έρευνες επιχειρούν να διαπιστώσουν τη μέγιστη ηλικία που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, με πρόσφατη μάλιστα από τη Σιγκαπούρη να ορίζει τα 150 έτη. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά νέα που δημοσιεύτηκαν στο Royal Society Open Science journal, το όριο μειώνεται κατά 20 έτη. Πρέπει, λοιπόν, να προσαρμόσουμε τις γενέθλιες ευχές και τραγούδια στα 130 χρόνια;

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε σε πρώτο στάδιο στοιχεία περισσοτέρων των 1.100 υπεραιωνόβιων από 13 χώρες μέσα από την προσφάτως δημοσιευμένη Διεθνή Βάση Δεδομένων για τη Μακροβιότητα και, έπειτα, τα δεδομένα από μια αντίστοιχη βάση αποκλειστικά για την Ιταλία και τους υπέργηρους 105 ετών και άνω για το διάστημα Ιανουαρίου 2009-Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) και το προβλεπτικό εργαλείο της παρεκβολής (extrapolation, μέθοδος για την εκτίμηση τιμών στο μέλλον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία), οι άνθρωποι ενδεχομένως να μπορούν να υπερβούν ακόμη και αυτό το όριο, οι πιθανότητες ωστόσο να το επιτύχουν, όπως και για τα 130, παραμένουν εξαιρετικά μικρές και, για την ακρίβεια, μία στο εκατομμύριο. Τί σημαίνει αυτό;

Ο Δρ Anthony Davison, καθηγητής Στατιστικής στη Σχολή EPFL και επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί πως τα συμπεράσματα αποτελούν προϊόν λογικής προσέγγισης: «κάθε μελέτη για την ακραία υπεργηρία, στατιστική ή βιολογική, θα περιλαμβάνει τη μέθοδο της προεκβολής. Μέσω αυτής καταφέραμε να δείξουμε ότι αν υπάρχει ένα όριο κάτω από τα 130 έτη, θα έπρεπε να μπορούμε να το ανιχνεύσουμε μέσα από τα διαθέσιμα δεδομένα».

Ωστόσο, προσθέτει ο Δρ Davison, δεν θα δούμε σύντομα κάποιον να φτάνει ή να ξεπερνά τα 130. Γιατί;

Όπως εξηγεί, το παραπάνω όριο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στον αιώνα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τα 100 έτη ζωή, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες που, όπως αναφέρεται παραπάνω, προς το παρόν αποτελούν μία στο εκατομμύριο. Όχι όμως σήμερα, με την απουσία σημαντικής ιατρικής και κοινωνικής προόδου.

Εγκυκλοπαιδικά: Το ρεκόρ μακροβιότητας κατέχει η Γαλλίδα Jeanne Calment, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Η διάρκεια ζωής της υπήρξε αμφιλεγόμενη έως και το 2019, οπότε επιβεβαιώθηκε από ειδικούς ότι επρόκειτο για την πραγματική της ηλικία.

Σήμερα, τα σκήπτρα του γηραιότερου ανθρώπου ανήκουν στην Kane Tanaka από την Ιαπωνία, ηλικίας 118 ετών. Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, είναι τρεις μόλις μήνες μεγαλύτερη από την κυρία Ελευθερία που γεννήθηκε το 1903 στη Λευκάδα και η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατά τον εμβολιασμό της έναντι της COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία και κινητικότητα: Δείτε τι ρόλο παίζουν τα «δικά μας» δόντια

Ο ιδανικός αριθμός φρούτων και λαχανικών που χαρίζει μακροζωία

Μακροζωία: Ποιο στοιχείο της προσωπικότητας μαρτυρά αν θα ζήσουμε περισσότερο