Η εργασία σε εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Occupational & Environmental Medicine.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικό χώρο εκτίθενται περισσότερο στο φως του ήλιου, ενισχύοντας έτσι τα επίπεδα βιταμίνης D, της οποίας ο ρόλος στη διατήρηση της οστικής και μυοεσκελετικής υγείας είναι ευρέως αναγνωρισμένος. Επιπλέον, η βιταμίνη D παίζει και άλλους σημαντικούς ρόλους, μεταξύ των οποίων και η αποτροπή λοιμώξεων και καρκίνου.

Η βασική πηγή βιταμίνης D είναι η UVB ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και η αυξημένη χρήση υπολογιστών τόσο για λόγους εργασίας όσο και ψυχαγωγίας έχουν μειώσει τον χρόνο που περνούν οι άνθρωποι σε εξωτερικό χώρο.

Τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου του μαστού κατά το τελευταίο μισό του 20ου αιώνα έχουν ωθήσει στην θεωρία ότι ενδεχομένως το φαινόμενο να συνδέεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα σαφή, αφού οι περισσότερες μελέτες έχουν βασιστεί σε αξιολογήσεις των επιπέδων βιταμίνης D και όχι στη μακροχρόνια εξέτασή τους.

Η έκθεση στο ηλιακό φως, λοιπόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτικός δείκτης για τα επίπεδα βιταμίνης D μακροπρόθεσμα και, καθώς το σώμα παράγει την συγκεκριμένη βιταμίνη κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας (μεταξύ 10 το πρωί και 3 το μεσημέρι), οι εργαζόμενοι σε εξωτερικό χώρο εκτίθενται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από όσους εργάζονται εντός.

Στην παρούσα μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές εντόπισαν 38.375 γυναίκες κάτω των 70 ετών που είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο και τις συνέκρινες με πέντε γυναίκες που είχαν γεννηθεί τον ίδιο χρόνο. Το εργασιακό τους ιστορικό ανακτήθηκε από τα εθνικά αρχεία της Δανίας, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν ένα ιστορικό έκθεσης για να αξιολογήσουν την έκθεση κάθε γυναίκας στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της εργασίας της.

Στην αξιολόγηση λήφθηκαν υπόψη δυνητικοί παράγοντες επιρροής, όπως το αναπαραγωγικό ιστορικό, αλλά δεν αναδείχθηκε κανένας συσχετισμός ανάμεσα στην έκθεση στο ηλιακό φως κατά την εργασία και το συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μακροχρόνια έκθεση, όμως, σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μετά την ηλικία των 50. Στις γυναίκες αυτές, η έκθεση κατά την εργασία για περισσότερα από 20 χρόνια σχετίστηκε με 17% χαμηλότερες πιθανότητες διάγνωσης με καρκίνου του μαστού, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα συσσωρευμένης έκθεσης σχετίστηκαν με μειωμένες κατά 11% πιθανότητες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μελέτη αυτή ήταν παρατηρητική, επομένως δεν μπορεί να αποδώσει αιτία, ενώ δεν περιελάμβανε και πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη βιταμίνης D ή τη χρήση συμπληρωμάτων. Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτά ενδεχομένως να μην είναι σημαντικά, από τη στιγμή που άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι σε εσωτερικό χώρο έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D ορού σε σχέση με τους άλλους.

«Η μελέτη αυτή υποδεικνύει έναν αντίστροφο συσχετισμό ανάμεσα στη μακροχρόνια έκθεση στο ηλιακό φως λόγω εργασίας και την καθυστερημένη ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση σε μελλοντικές μελέτες εργασίας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Η νόσος που δεν πρέπει να τρομοκρατεί πλέον τις γυναίκες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Να τι παθαίνουμε όταν μας λείπει η βιταμίνη D

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Διπλάσιος ο κίνδυνος για αυτούς τους εργαζόμενους