Όταν παρακολουθείτε την ομάδα σας σε ένα μεγάλο ντέρμπι, αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας για μέρες, ειδικά αν παρακολουθήσατε το παιχνίδι με άλλους. Αυτό δείχνει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Communication & Sport.

Οι ερευνητές μελέτησαν 174 μαθητές από τα Πανεπιστήμια του Oχάιο και του Μίσιγκαν πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι ράγκμπι μεταξύ των κολεγιακών ομάδων των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Πριν από το παιχνίδι, το Σάββατο, οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων είχαν περίπου παρόμοια επίπεδα αυτοπεποίθησης όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν το σώμα τους, την εμφάνισή τους και τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το γεγονός ότι οι φοιτητές είδαν το παιχνίδι ήταν κομβικό για την αυτοπεποίθησή τους. Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων οι οποίοι παρακολούθησαν το παιχνίδι με άλλους είχαν υψηλότερο μέσο όρο αυτοπεποίθησης την επόμενη μέρα, συγκριτικά με εκείνους που δεν είδαν το παιχνίδι. Χαμηλότερη αυτοπεποίθηση είχαν επίσης και όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι μόνοι τους.

Δύο μέρες μετά, όταν νικητές και ηττημένοι επέστρεψαν στις αίθουσες διδασκαλίες, όσοι εξ αυτών παρακολούθησαν τον αγώνα, είτε μόνοι, είτε με φίλους – εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν παρακολουθήσει το μεγάλο ντέρμπι.

Το παιχνίδι ήταν πιθανότατα ένα σημαντικό θέμα συζήτησης για τους φοιτητές τη Δευτέρα και όσοι το παρακολούθησαν και μπορούσαν να μιλήσουν για αυτό είχαν ενισχυμένη αυτοπεποίθηση καθώς θα μπορούσαν να μοιραστούν τη χαρά τους ή τη λύπη τους με τους άλλους», ανέφερε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Silvia Knobloch – Westerwick, καθηγήτρια επικοινωνίας στο OSU.

Τη Δευτέρα, οι φοιτητές που δεν παρακολούθησαν το παιχνίδι σημείωσαν ακόμα χαμηλότερο σκορ από εκείνους που το παρακολούθησαν μόνοι.

«Οι άνθρωποι που δεν είδαν τον αγώνα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις κάτι που πιθανόν οδήγησε και σε μία μικρή πτώση της αυτοεκτίμησής τους», συμπλήρωσε η Knobloch-Westerwick.

Σε ένα γενικό πλαίσιο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φίλαθλοι απολαμβάνουν να παρακολουθούν αγώνες γιατί η υποστήριξη της ομάδας τούς τονώνει. Επιπλέον η παρακολούθηση ενός παιχνιδιού με φίλους δείχνει να είναι πιο αποτελεσματική. «Θέλουν να συμμερίζονται την εμπειρία τους με άλλους ανθρώπους. Στη νίκη ή στην ήττα, είναι καλύτερο να είσαι φίλαθλος με τους φίλους σου», κατέληξε η Knobloch-Westerwick.