Μπορεί να «ταξιδέψει» ο κορωνοϊός πάνω από 1,8 μέτρα; Οι έρευνες απαντούν «ναι» και ειδικοί εισηγούνται ακόμη μεγαλύτερη απόσταση ιδίως σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς

Οι άνθρωποι εκπνέουν υγρά σταγονίδια ποικίλων μεγεθών όταν βήχουν, φτερνίζονται, μιλούν, τραγουδούν, φωνάζουν, ακόμη και όταν απλά αναπνέουν.

Ο κορωνοϊός «ταξιδεύει» επάνω σε αυτά τα σωματίδια και η σύσταση για την τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,8 μέτρων εδράζεται στο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν στο έδαφος πριν φτάσουν πολύ μακριά.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες έχουν επίσης εστιάσει στα μικρότερα σωματίδια (αερολύματα) που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες, να εξαπλωθούν σε έναν χώρο και να σχηματίσουν υψηλή συγκέντρωση ιδίως εάν ο αερισμός είναι κακός.

Η εισπνοή τους ενέχει πιθανό κίνδυνο προσβολής από τον ιό SARS CoV-2, αν και δεν είναι ακόμη σαφής η ακριβής επίδραση ανάλογων περιπτώσεων στη διασπορά της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τα αερολύματα, η απόσταση του 1,8 μέτρου δεν είναι ιδανική και η τήρηση ακόμη μεγαλύτερης απόστασης είναι καλύτερη, σημειώνει ο Linsey Marr, ο οποίος ερευνά την αερογενή μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξ ου και πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πέραν των βασικών μέτρων προστασίας, είναι καίριας σημασίας η σωστή λειτουργία συστημάτων εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Σταγονίδια ανθρώπου με μάσκα που βήχει μπορεί να φτάσουν μέχρι και στο ένα μέτρο

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης – Οι δυο κινήσεις που προστατεύουν

Κορωνοϊός: Αυτές οι συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο να βρεθούμε θετικοί στον ιό