Οι χειρούργοι τείνουν να κάνουν περισσότερα λάθη που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, ρήξη στους ιστούς ή εγκαύματα, όταν βιώνουν στρες.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Surgery.

Επιστημονική ομάδα του Data Science Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια χρησιμοποίησε έναν «έξυπνο μετρητή» για να καταγράψει ακριβή δεδομένα για την ψυχολογική κατάσταση του χειρούργου Homero Rivas στο Ιατρικό Κέντρο του Stanford κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε καταστάσεις σύντομου στρες (το οποίο μπορεί να προκληθεί από μία αρνητική σκέψη ή από έναν έντονο θόρυβο μέσα στην χειρουργική αίθουσα) οι γιατροί τείνουν να κάνουν εσφαλμένες πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, ρήξη στους ιστούς ή εγκαύματα.

«Εντυπωσιάστηκα από τα πόσα πράγματα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή ενός γιατρού μέσα στο χειρουργείο. Φωτάκια στα μηχανήματα τα οποία αναβοσβήνουν συστηματικά, δυσλειτουργίες στον εξοπλισμό, συζητήσεις, άνθρωποι να μπαινοβγαίνουν μέσα στο χειρουργείο», σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Peter Dupont Grantcharov.

«Ελπίζω ότι η έρευνά μας να αποτελέσει τη βάση για άλλους ερευνητές ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν τις αιτίες του στρες στο προσωπικό των χειρουργείων», προσθέτει ο Δρ. Grantcharov.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιατρικά λάθη ευθύνονται για 250.00 – 44.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, με την πλειονότητα να συμβαίνει μέσα στα χειρουργεία.

Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθεις πρακτικές μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λαθών που οφείλονται στο στρες των χειρουργών και άρα τον αριθμό των θανάτων.

Ο Δρ. Grantcharov ευελπιστεί η μελέτη του να οδηγήσει στη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου με στόχο τη μείωση του έντονου ή σύντομου άγχους στους χειρούργους μέσα στις χειρουργικές αίθουσες.