Κινέζοι και Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα ερευνών περισσότερων από 170.000 ανθρώπων και κατέληξαν ότι η συστηματική φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του καταρράκτη που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο International Journal of Ophthalmology.

Ο καταρράκτης αφορά τη θόλωση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού ο οποίος είναι διαυγής και βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στη συνέχεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας, ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει (γεροντικός καταρράκτης). Ο γεροντικός καταρράκτης αποτελεί αιτία τύφλωσης για περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Στην πρόσφατη ανάλυση οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο  Xi’an Jiaotong και το UniSA (Πανεπιστήμιο Νότιας Αυστραλίας) εξέτασαν δεδομένα από έξι έρευνες που αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η άσκηση μειώνει την οξειδωτική βλάβη των οφθαλμών.

Οι ερευνητές βρήκαν μια μείωση της τάξεως του 10% στον γεροντικό καταρράκτη σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε τακτική φυσική δραστηριότητα όπως το περπάτημα και η ποδηλασία.

Ο επιδημιολόγος Δρ. Ming Li από το UniSA επισημαίνει ότι η τακτική άσκηση μειώνει το οξειδωτικό στρες των οφθαλμών παρεμποδίζοντας την αποσύνθεση του λίπους που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μακροπρόθεσμα η φυσική άσκηση αυξάνει την καλή HDL χοληστερόλη η οποία μπορεί να μεταφέρει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πλάσμα του αίματος στον φακό του ματιού προλαμβάνοντας την οξειδωτική βλάβη.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη και το λιπιδαιμικό προφίλ, παραγόντων που έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο γεροντικού καταρράκτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος καταρράκτη μπορεί δυνητικά να μειωθεί κατά 2% για κάθε μία ώρα ποδηλασίας ή περπατήματος την ημέρα.

Με δεδομένο ότι ο ένας στους τέσσερις ενήλικες κάνει καθιστική ζωή, αυτά τα δεδομένα θα ωθήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία προς την συστηματική άσκηση, ευελπιστούν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη

Η διατροφή που προστατεύει από τον καταρράκτη