Για το θέμα μιλάει ο Ελευθέριος Δημητραδιού, Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός

 

Στον αγώνα για τη διατήρηση της ομορφιάς και της νεότητας τα διαθέσιμα όπλα είναι πλέον πολλά και εκτείνονται πολύ πέρα από τις κλασικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, όπως το lifting. Σήμερα η αισθητική ιατρική μάς προτείνει αναίμακτες λύσεις κατά της γήρανσης που υπόσχονται να διατηρήσουν τη νεανική μας όψη και έχουν τρία πλεονεκτήματα συγκριτικά με το χειρουργικό lifting: είναι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, κοστίζουν λιγότερο και απαιτούν λιγότερο χρόνο αποθεραπείας.
«Το μη επεμβατικό facelift είναι η λύση για όλους εκείνους που φοβούνται τη χειρουργική διαδικασία ή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για τη σωστή αποθεραπεία μετά το χειρουργείο», εξηγεί στο ygeiamou ο κ. Ελευθέριος Δημητραδιού, Πλαστικός Επανορθωτικός Χειρουργός ο οποίος μας παρουσιάζει τις καινοτόμες θεραπείες ανάπλασης του προσώπου εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά τους.
Χάρη στις διαθέσιμες εναλλακτικές του κλασικού lifting μπορούμε να αποκτήσουμε την επιθυμητή εμφάνιση, να καταπολεμήσουμε τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος στο δέρμα και να επαναφέρουμε την πολυπόθητη νεανική λάμψη στο πρόσωπό μας.

Υαλουρονικό οξύ: Η εντυπωσιακή ενέσιμη θεραπεία
Από τις πιο γνωστές μεθόδους αισθητικής ανάπλασης, το υαλουρονικό οξύ ή fillers αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο αφού αξιοποιεί μια ουσία που ήδη υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο ασφαλή. Τα fillers θεωρούνται μία από τις πιο μοντέρνες, καινοτόμες και εντυπωσιακές ενέσιμες θεραπείες.
Στόχος της ενέσιμης θεραπείας είναι η ενίσχυση των «δυνατών» σημείων του προσώπου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς. Σε αντίθεση με τη βοτουλινική τοξίνη, το υαλουρονικό οξύ τοποθετείται σχεδόν σε όλα τα σημεία του προσώπου, συνηθέστερα στα χείλη, στις ρινοπαρειές και τα ζυγωματικά. Το λεγόμενο lip fillers τονώνει τα χείλη προσδίδοντάς τους μια πιο ζουμερή όψη. Επίσης, το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται και στις ρυτίδες που προκαλούνται από το γέλιο στη ρινοπαρειακή περιοχή.
Επιπλέον, ειδικό υαλουρονικό οξύ τοποθετείται εξίσου συχνά στα ζυγωματικά ώστε να τονίσουμε αυτό το πολύ ξεχωριστό σημείο του προσώπου μας. Ακόμη, το υαλουρονικό οξύ είναι το μέσο της επίτευξης του πασίγνωστου πλέον face contouring. Το γνωστό ιντερνετικό φίλτρο δημιούργησε μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις ανάπλασης προσώπου. Εξειδικευμένο υλικό με συγκεκριμένη σύσταση εισχωρεί στις γωνίες του προσώπου κάνοντας και τα πιο στρογγυλά πρόσωπα να έχουν γωνίες.
Η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά και τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν τουλάχιστον για έναν χρόνο, καθιστώντας το υαλουρονικό οξύ μία από τις πιο πρωτοποριακές λύσεις αναίμακτου facelift.

Βοτουλινική τοξίνη: Το πασίγνωστο botox
Η βοτουλινική τοξίνη (botox ή dysport) ίσως είναι η πιο γνωστή και κλασική ενέσιμη θεραπεία. Το botox είναι μία από τις δημοφιλέστερες θεραπείες μη επεμβατικού lifting, ειδικότερα μεταξύ όσων επιθυμούν να καταπολεμήσουν τις ρυτίδες και τις πτυχές του άνω μέρους του προσώπου.
Προηγείται ένας ενδελεχής έλεγχος των αναγκών του ενδιαφερομένου από τον ιατρό, ενώ στη συνέχεια συναποφασίζουν για τα σημεία εφαρμογής της θεραπείας. Η διαδικασία είναι ολιγόλεπτη και δεν απαιτεί χρήση αναισθητικής ουσίας. Το μόνο που θα νιώσει ο ασθενής είναι μια ελάχιστη, παροδική ενόχληση.
Η βοτουλινική τοξίνη εγχύεται μέσω μιας μικρής βελόνας σε συγκεκριμένους μυς και τους αδρανοποιεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειαίνονται οι υπάρχουσες ρυτίδες, αλλά και να αποτρέπεται η δημιουργία νέων. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, αφού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να φανούν, ενώ διαρκούν περίπου 6 μήνες. Το μεγάλο πλεονέκτημα του botox είναι ότι το αποτέλεσμα των συνεδριών είναι αθροιστικό επιτυγχάνοντας μια κλιμακούμενη βελτίωση της όψης του προσώπου.

Αναζωογονημένη εμφάνιση με μεσοθεραπεία
Η ενέσιμη μεσοθεραπεία αποτελεί ίσως την ιδανικότερη λύση για όσους διστάζουν να δοκιμάσουν πιο σύνθετες επιλογές, καθώς αυτή η θεραπεία αξιοποιεί απολύτως φυσικά συστατικά.
Ενας συνδυασμός υαλουρονικού οξέος, αμινοξέων, βιταμινών, πολυπεπτιδίων και κολλαγόνου εγχύεται στο δέρμα μέσω μιας μικρής βελόνας πυροδοτώντας τους μηχανισμούς αντιγήρανσης και ανάπλασης του οργανισμού. Μέσω αυτής της μεθόδου επιτυγχάνονται ενυδάτωση και σύσφιξη του δέρματος, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει φρέσκο και αναζωογονημένο.
Μία ακόμη μέθοδος μεσοθεραπείας που χρησιμοποιεί συστατικά από τον ίδιο τον οργανισμό είναι η μεσοθεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma). Αυτή η θεραπεία έρχεται να κάμψει τις αναστολές όσων έχουν ενστάσεις για τις εξωγενείς ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό και αυτό γιατί χρησιμοποιούνται συστατικά του ίδιου του ασθενούς. Ο ιατρός συλλέγει αίμα από τον ενδιαφερόμενο και στη συνέχεια, μέσω της φυγοκέντρησης, απομονώνει το πλάσμα, που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια. Επειτα, προχωρά σε αναρρόφηση του πλάσματος, το οποίο εγχύεται στα σημεία ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά τουλάχιστον για 6 μήνες.

Το ιδανικό αναίμακτο lifting
To Dermapen είναι μια καινοτόμος θεραπεία προσώπου. Πρόκειται για μια συσκευή με όψη στιλό που διαθέτει μικροβελόνες οι οποίες διαπερνούν άμεσα το δέρμα. Αποτελεί για πολλούς την ιδανική θεραπεία αναίμακτου lifting, καθώς ο χρόνος αποθεραπείας είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αφού σπανίως ξεπερνά τις 2 ημέρες.
Ενα επιπλέον πλεονέκτημά της είναι ότι αναπλάθει την επιδερμίδα καταπολεμώντας τα σημάδια του χρόνου, όπως ρυτίδες, πανάδες, ουλές και δυσχρωμίες. Σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα, οι μικροβελόνες εισχωρούν έως και 3 χιλιοστά κάτω από το δέρμα εγχύοντας υλικό πλούσιο σε πολύτιμα στοιχεία για τον οργανισμό.
Συνιστάται ένας κύκλος θεραπειών με 4-6 εφαρμογές με μεσοδιαστήματα ενός μήνα. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιούνται φυσικά η ελαστίνη και το κολλαγόνο της περιοχής προκαλώντας πλήρη ανάπλαση του δέρματος ανώδυνα και αναίμακτα.

Νήματα για θεαματικό αποτέλεσμα
Η θεραπεία με νήματα είναι μια νέα μέθοδος αναζωογόνησης, ανάπλασης και σύσφιξης του δέρματος με θεαματικά αποτελέσματα. Τα νήματα θεωρούνται ο ορισμός του μη επεμβατικού lifting. Τα νήματα PDO (πολυδιοξανόνη) είναι αγγειοχειρουργικά ράμματα, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη συρραφή των τραυμάτων των αγγείων και είναι πλήρως απορροφήσιμα από τον οργανισμό.
Η τοποθέτηση γίνεται με βελόνες κάτω από το δέρμα, όπου το ένα νήμα τοποθετείται δίπλα στο άλλο δημιουργώντας ένα πλέγμα. Συνήθως προηγείται η χορήγηση τοπικής αναισθησίας ώστε να είναι ανεκτή η τοποθέτηση.
Μετά από μια αρχική φάση ήπιας φλεγμονής, η οποία δεν είναι ορατή αφού εντοπίζεται βαθιά στο δέρμα, δημιουργείται ένας ινώδης ιστός στον οποίο έρχονται και επικάθονται νέοι ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη.
Τα νήματα στηρίζουν και τονώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να δείχνει πιο σφριγηλή και νεανική. Τα αποτελέσματα διαρκούν γύρω στους 10 μήνες.

Τα πολύτιμα laser
Το Fractional Laser Erbium Glass 1550 (Sellas) λειτουργεί μέσα από μια διαδικασία τραυματισμού και επούλωσης του δέρματος, η οποία προκαλεί την εκ νέου παραγωγή κολλαγόνου. Λειτουργεί από έξω προς τα μέσα, εισέρχεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος αφήνοντας ανέπαφη την επιδερμίδα. Η διαδικασία προκαλεί μια ερυθρότητα στο δέρμα, η οποία διαρκεί για 1-2 ημέρες, χωρίς να προκαλεί ξεφλούδισμα. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία το πρόσωπο αποβάλλει τις δυσχρωμίες και γίνεται πιο λείο και σφριγηλό. Για μέγιστο αποτέλεσμα συστήνεται να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος 3-4 θεραπειών για καθεμιά από τις οποίες θα μεσολαβεί ένας μήνας από την προηγούμενη συνεδρία.
Το Fractional Laser CO 2 αποτελεί την πιο επεμβατική από τις μεθόδους, γι’ αυτό και είναι ικανή να παρέμβει σε βάθος στα σημάδια του χρόνου, δίνοντας ίσως τα πιο ορατά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια τεχνική που διεισδύει στις στοιβάδες του δέρματος προκαλώντας βαθιά επούλωση και ανάπλαση του προσώπου και καταπολεμώντας τα πιο έντονα σημάδια και τις βαθύτερες ουλές του δέρματος. Λόγω της επεμβατικότητάς της πραγματοποιείται τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθώς είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή με τον ήλιο. Η αποθεραπεία διαρκεί μερικές ημέρες, αφού προκαλείται μια όψη εγκαύματος στο δέρμα, το οποίο στη συνέχεια ξεφλουδίζει. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, είναι εντυπωσιακά.
Το Fractional ND YAG Laser 1064 είναι η μοναδική θεραπεία που λειτουργεί αντιστρόφως, δηλαδή από μέσα προς τα έξω. Το laser εισχωρεί κατευθείαν στο εσωτερικό του δέρματος χωρίς να τραυματίζει την επιφάνεια του προσώπου. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνονται σύσφιξη του δέρματος, αισθητή μείωση των ρυτίδων, αλλά και συνολική βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συστήνονται 2-3 θεραπείες, μεταξύ των οποίων θα μεσολαβεί ένας μήνας. Τα οφέλη της θεραπείας γίνονται ορατά από τις πρώτες κιόλας ημέρες.
Το Fractional Microneedling RF θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνδυασμός laser και ενέσιμης θεραπείας. Πρόκειται για ένα μικροεπεμβατικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρόδιο διπολικών συχνοτήτων που διαθέτει πολλές μονωμένες μικροακίδες. Οι μικροακίδες αυτές διεισδύουν στην κατώτερη στοιβάδα του δέρματος σε βάθος 0,5-3,5mm, προκαλώντας θερμική διέγερση μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων και αφήνοντας παράλληλα την επιδερμίδα ανεπηρέαστη. Η συνέπεια αυτής της διεργασίας είναι η εκ βαθέως θέρμανση του ιστού με σκοπό την αναπαραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Το σημαντικό με αυτή την επιλογή είναι ο μικρός χρόνος αποκατάστασης αφού ο όποιος ερεθισμός υποχωρεί μετά από 1-2 μέρες. Το αποτέλεσμα είναι η ολική σύσφιξη του προσώπου, η λεύκανσή του και γενικά η πλήρης αναζωογόνηση και αντιγήρανση του δέρματος.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou τεύχος ν.8 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 30/10