Έχουμε πολλές αναφερθεί μέσα από το ygeiamou.gr στη σημασία της ασφάλισης κατοικίας, μόνιμης ή εξοχικής, με τις περισσότερες  ασφαλιστικές εταιρίες να διαθέτουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν ανάγκες των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών ή ενοικιαστών. Τα εν λόγω προγράμματα καλύπτουν βασικούς κινδύνους αλλά παρέχουν και προαιρετικές καλύψεις.

Ένας από τους καλυπτόμενους κινδύνους είναι αυτός του σεισμού. Με ποιο τρόπο λοιπόν, θα αποζημιωθεί ο ασφαλισμένος και τα μέλη της οικογενειάς του σε περίπτωση τραυματισμού τους λόγω σεισμού εντός της κατοικίας;

Δεδομένου πως η κατοικία είναι ασφαλισμένη για τον κίνδυνο σεισμού, στην περίπτωση προσωπικού ατυχήματος, ο ασφαλισμένος αλλά και τα μέλη της οικογένειας του καλύπτονται πλήρως από το ασφαλιστήριο. Σε περίπτωση Μόνιμης Μερικής Ανικανότητας, η ασφαλιστική εταιρία θα  καταβάλλει ποσοστό του ασφαλισμένου κεφαλαίου της Μόνιμη Ολικής Ανικανότητας σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα ποσοστών Μόνιμης Μερικής Ανικανότητας. Επιπλέον όλες οι ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών δαπανών στην περίπτωση ατυχήματος.

Αν στο ίδιο ατύχημα προκληθούν παραπάνω από μια αναπηρία σε διάφορα μέλη του σώματος, τότε η εταιρία αποζημιώνει βάσει του αθροίσματος των ποσοστών που αντιστοιχούν σε καθεμία σύμφωνα με τον αντίστοιχο πίνακα. Αν κάποιο είδος αναπηρίας δεν περιλαμβάνεται στον σχετικό πίνακα, το ποσοστό θα οριστεί ανάλογα την σοβαρότητα του περιστατικού από τον γιατρό της εταιρίας.

Πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες που εξαιτίας ατυχήματος ανηλίκου καλύπτουν έξοδα βάσει αποδείξεων που θα προκύψουν από την εκπαίδευση συνέπεια μόνιμης μερικής ανικανότητας. Η κάλυψη αυτή ισχύει για την βασική εκπαίδευση και εφόσον δεν υπάρχει τρόπος για την προσέλευσή του σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Αξίζει, να αναφέρουμε πως το συνολικά καταβαλλόμενο ποσό ακόμα και στην περίπτωση περισσότερων τραυματισμών αλλά και των εξόδων εκπαίδευσης δεν μπορεί  να υπερβεί τις 30.000 ευρώ για όλη την διάρκεια της ασφάλισης, με αυτήν να τερματίζεται ακόμα και αν δεν έχει λήξει η ασφαλιστική περίοδος.

Παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις που η ασφαλιστική εταιρία δεν παρέχει κάλυψη, αν προϋπήρχε του ατυχήματος κάποια αναπηρία ή σωματική βλάβη, όπως επίσης αποκλείονται από την αποζημίωση άτομα με απώλεια όρασης, επιληψία ή/και ψυχική νόσο. Τα παιδιά τα οποία είναι κάτω των τριών ετών δεν καλύπτονται από την συγκεκριμένη ασφάλιση στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες.

Σε κάθε περίπτωση  ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την ασφαλιστική του εταιρία σχετικά με το ατύχημα, ενώ παράλληλα θα κληθεί να παράσχει σχετικές πληροφορίες και κάθε έγγραφο ή πιστοποιητικό του ζητηθεί. Παράλληλα είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε οποιαδήποτε ιατρική εξέταση απαιτηθεί από τον ιατρό της εταιρίας.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Οι ασφαλιστικές καλύψεις σε περίπτωση ανικανότητας από ασθένεια ή ατύχημα – Ενημερωθείτε

Ασφάλιση κατοικίας: Ποιες είναι οι επιλογές σας όταν έχετε πάρει στεγαστικό δάνειο