Αναντίρρητα, το νάτριο είναι χρήσιμο σε φυσιολογικές ποσότητες για τη διατροφή μας. Εντούτοις, η αλόγιστη πρόσληψή του επιταχύνει καρδιακά νοσήματα και μάλιστα έχει παρατηρηθεί σύμφωνα με την κατωτέρω αναφερόμενη έρευνα της ειδικευόμενης εσωτερικής ιατρικής στο Piedmont Athens Resident Hospital στην Georgia των ΗΠΑ, δρ. Elsie Kodgoe, ότι οι καρδιοπαθείς  αδυνατούν να το αποκόψουν από τη διατροφή τους, ενώ θα έπρεπε να το περιορίσουν δραστικά.

Μια ματιά στην έρευνα

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από άτομα με διαγνωσμένα καρδιακά προβλήματα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή μεταξύ 2009 και 2018 στις ΗΠΑ. Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα ακόλουθα:

-Οι καρδιοπαθείς  κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να αποβάλλουν το αλάτι από τη διατροφή τους.

-Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα ωστόσο, καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτή που θα έπρεπε με βάση την ιατρική τους κατάσταση.

-Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να εκτοξεύσει την πίεση του αίματος  και την κατακράτηση υγρών, επιβάλλοντας σφοδρότερη βλάβη στην καρδιά.

Ειδικότερα, το νάτριο είναι επιζήμιο για τα αιμοφόρα αγγεία και επιβάλει στην καρδιά να εργάζεται σκληρότερα, κατά τους ερευνητές. Ακόμη, η υπερβολική ποσότητα αλατιού ωθεί σε κατακράτηση υγρών και το γεγονός αυτό συνάδει με την πρόκληση καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, οι ασθενείς με καρδιοπάθεια, οφείλουν να μετριάζουν την ποσότητα νατρίου σε 1.500mg, καθημερινά και οι υγιείς άνθρωποι σε λιγότερο από 2.300mg τη μέρα.

Ωστόσο, όπως έχει διαπιστωθεί από την ερευνητική κοινότητα, σε δείγμα 3.100 καρδιοπαθών, 9 στους 10(89%) κατανάλωναν περισσότερο από το συνιστώμενο ημερήσιο ανώτατο ημερήσιο όριο των 1.5οοmg. Στην πραγματικότητα οι καρδιοπαθείς προσλάμβαναν κατά μέσο όρο την ημέρα 3.096mg  αλάτι, ελάχιστα χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο των 3.400mg, όπως έχει ήδη αναφερθεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί την Κυριακή στο ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας ACC στην Ατλάντα. Τα ευρήματα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο ακόμα. Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η προετοιμασία γευμάτων χαμηλών σε νάτριο.

Διαβάστε επίσης:

Πίεση: Τι θα συμβεί αν τρώμε ένα κουταλάκι αλάτι λιγότερο την ημέρα  

Αλάτι: Νόστιμες και υγιεινές επιλογές για να το περιορίσουμε στη διατροφή μας

Υπέρταση: Έτσι τρώτε περισσότερο αλάτι και δεν το καταλαβαίνετε – Προσοχή!