Η παιδική παχυσαρκία είναι μια πρόκληση με την οποία «παλεύει» η Ελλάδα. Παιδιά πέμπτης και έκτης Δημοτικού υποφέρουν από νοσήματα που συνδέονται με υπερβολικό βάρος, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπει τέλος στα πολύ υψηλά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, που δίνουν στη χώρα μας αρνητικό προβάδισμα, και εγκαινιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ξεκινούν άμεσα διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά και μια σειρά από παρεμβάσεις για την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

Διανομή υγιεινών τροφίμων σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, δράσεις στα σχολεία με γνωστούς σεφ για την απόκτηση cooking skills, παροχή δωρεάν διατροφολόγων σε παιδιά και εφήβους που έχουν ανάγκη αλλά και δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες για όλα τα παιδιά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας αλλά και τοπικά δίκτυα για να παρέμβουν στα σχολεία.

«Πρέπει να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση. Να μπορέσουμε σιγά σιγά να αφήσουμε τις συνήθειες που μας κρατούν καθηλωμένους», λέει η κυρία Αγαπηδάκη, προαναγγέλλοντας ότι το ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας στους ενήλικες που τρέχει παράλληλα με τα παιδιά προβλέπει δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε ενήλικες με παχυσαρκία κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο των δράσεων Δημόσιας Υγείας. Τους επόμενους μήνες προχωρούν επιπλέον προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για μια σειρά από νοσήματα: Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του πνεύμονα, του δέρματος αλλά και έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ολόκληρη η συζήτηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας στο podcast που ακολουθεί: