Μη ικανοποιητική κάλυψη με το εμβόλιο της Covid-19 συνολικά στην Ευρώπη μαρτυρούν συγκεντρωτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που αφορούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024. Η Ελλάδα, μάλιστα, κατέχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Κατά την περίοδο αναφοράς, 24/30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ) ανέφεραν στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση έναντι της Covid-19 για τουλάχιστον μία ομάδα-στόχο (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, άτομα με χρόνιες παθήσεις, έγκυες γυναίκες).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη διάρκεια αυτών των μηνών, περίπου 19,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έλαβαν μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό. Επίσης, περίπου 5,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω έλαβαν μία δόση εμβολίου Covid-19.

Παρά τη μεγάλη διακύμανση εμβολιασμού μεταξύ των χωρών, η διάμεση κάλυψη με το εμβόλιο Covid-19 μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν 11,1% (εύρος: 0,01-65,8%). Σε ό,τι αφορά στα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, η διάμεση κάλυψη ήταν 16,3% (εύρος: 0,01-88,2%).

Πολύ χαμηλή η κάλυψη των ηλικιωμένων στην Ελλάδα

Ειδικά για τη χώρα μας, τα στοιχεία έως και το τέλος Δεκεμβρίου δείχνουν μικρή προθυμία ενίσχυσης της προστασίας για τον κορωνοϊό από άτομα 60 ετών και πάνω, για τα οποία οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση εμβολιασμού. Ειδικότερα, μόλις 3,6% των ατόμων 60-69 εμβολιάστηκαν. Το ποσοστό παραμένει χαμηλό (5,6%) για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και ακόμη χαμηλότερο (4,4%) για τους ηλικιωμένους από 80 ετών και πάνω. Απρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού είναι και οι επαγγελματίες υγείας, με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει μόλις το 2,8%.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι για την ανάγκη εμβολιασμού των ηλικιωμένων. Ειδικά εάν υπολογιστούν τα σοβαρά περιστατικά σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, που αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα άτομα άνω των 70 ετών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των ασθενών που διασωληνώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν τα 76 έτη. Πιο συγκεκριμένα, το 98% των ασθενών είχαν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία
70 ετών και άνω.

Σε άλλες χώρες τα ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν φωτεινό παράδειγμα. Ενδεικτικά αναφέρεται η Δανία όπου το ποσοστό εφετινού εμβολιασμού ανέρχεται σε 80,4% για τα άτομα από 70 έως 79 ετών και σε 88,2% για τα άτομα άνω των 80 ετών.

Συνολικά, μεταξύ των 24 χωρών που υπέβαλαν στοιχεία, τρεις χώρες ανέφεραν εμβολιαστική κάλυψη ≥50% για την ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω, ενώ οκτώ χώρες ανέφεραν εμβολιαστική κάλυψη ≥50% για την ηλικιακή ομάδα 80 ετών και άνω.

Οι περισσότερες από τις περίπου 22,7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Covid-19 που χορηγήθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο συνολικό πληθυσμό ήταν το εμβόλιο Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer BioNTech). Πρόκειται για περίπου 22 εκατομμύρια δόσεις – 97% των συνολικών δόσεων που χορηγήθηκαν.

Σύμφωνα με το ECDC, τα παραπάνω αποτελέσματα των δεδομένων που συλλέγει το Κέντρο πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Αναμένεται μεγαλύτερος βαθμός ενοποίησης και πληρότητας των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ: Ποιο ελληνικό νοσοκομείο βάζει φρένο σε περιττές εξετάσεις – Πώς ωφελούνται οι ασθενείς

Άδωνις Γεωργιάδης: Δίνει ελευθέρας για ιδιωτικά ιατρεία στους γιατρούς του ΕΣΥ

Νόσος Crohn: Ο παράγοντας της ψυχικής υγείας που μειώνει τις επιπλοκές