«Ξεπαγώνει» ο νόμος Γκάγκα που επέτρεπε σε γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να εργάζονται υπό προϋποθέσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προτίθεται να ενεργοποιήσει τον νόμο και να επιτρέψει στους γιατρούς να αυξήσουν το εισόδημά τους.

«Είχα πει από την αρχή, όταν η κυρία Γκάγκα ψήφιζε τον σχετικό νόμο, ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Την είχα υποστηρίξει δημόσια. Άλλωστε, η μεταρρύθμιση της κυρίας Γκάγκα ήταν κάτι που είχα εξαγγείλει εγώ τον Οκτώβριο του 2013, για να καταλάβετε με τι ρυθμούς κινείται η Ελλάδα. Μια μεταρρύθμιση που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον Οκτώβριο του 2013 θα την εφαρμόσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2024», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του χθες (Σκάι).

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Πρέπει να μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ και να έχουν απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να μπορούν αν το επιθυμούν, αφού έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του ΕΣΥ, να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα εκτός ωραρίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον νόμο της πρώην Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, δύο φορές την εβδομάδα, μετά από απόφαση του Διοικητή ή Προέδρου του νοσοκομείου.

Προϋπόθεση για να μη συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα το ιδιωτικό έργο των γιατρών είναι να συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέρα από το τακτικό τους ωράριο, λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εκτός των ημερών εφημερίας.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία. Πιθανόν υπάρξουν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να μην περιορίζεται η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου σε δύο φορές την εβδομάδα, αλλά να είναι ελεύθερο και να αποφασίζουν οι γιατροί πότε θα κάνουν ιδιωτικό ιατρείο, εφόσον φυσικά δεν συμπίπτει με τις ώρες εργασίας στο ΕΣΥ.

Η λεπτή γραμμή που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο είναι να μπορέσει να καταστήσει το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς, χωρίς, όμως, να χάσουν τα νοσοκομεία τους γιατρούς τους. Το μεταβατικό πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα είναι ένας από τους φόβους που εκφράζουν οι ενώσεις των γιατρών, που τάσσονται κατά του νόμου Γκάγκα. Όπως αναφέρουν, όσοι θέλουν να φύγουν από το ΕΣΥ θα το κάνουν με ένα σταδιακό τρόπο – και όχι μέσω μιας άμεσης μεταπήδησης, κίνηση που εμπεριέχει ρίσκο. Γιατροί που έχει αποφασίσει, δηλαδή, να εγκαταλείψουν το ΕΣΥ ενδεχομένως εκμεταλλευτούν ορισμένους μήνες παράλληλης εργασίας τόσο στο νοσοκομείο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέχρι να «στρώσει» η δουλειά, αποκτήσουν πελατεία για να ιδιωτεύσουν τελικά.