Την αναμενόμενη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης της Covid-19 δείχνουν τα τελευταία δεδομένα. Η μείωση της θετικότητας και των νοσηλειών, σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων, συνηγορεί ότι η τελευταία και ιδιαίτερα έντονη επιδημική έξαρση κορωνοϊού βρίσκεται στο κομβικό σημείο της συρρίκνωσης.

Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία των αναπνευστικών λοιμώξεων περιελάμβανε μια αρνητική έκπληξη, τον αριθμό των θανάτων. Σε διάστημα μιας εβδομάδας καταγράφηκαν 103 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους είναι αυξημένος συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, όταν καταγράφηκαν 93 θάνατοι. Επίσης, παρουσιάζει αύξηση συγκριτικά με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων (90 θάνατοι κατά μέσο όρο). Παραμένει, ωστόσο, χαμηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (206 θάνατοι).

Η άνοδος των θανάτων παρατηρείται διαχρονικά σε κάθε τέλος επιδημικού κύματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση την εμπειρία από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας, οι θάνατοι αυξάνονται όταν μια έξαρση κάνει το «πικ» της και οδηγείται σε πτώση. Είναι, όμως, ένα «καμπανάκι» για ηλικιωμένα άτομα και όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα που υπενθυμίζει την ανάγκη επικαιροποίησης του εμβολιασμού.

Η αξία του εμβολιασμού αναδείχθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όταν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, έδωσαν, στη Συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, συγκεκριμένα στοιχεία για τη σωτήρια επίδραση των εμβολίων.

«Από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους του τελευταίου τετραμήνου διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μόνο δύο ήταν. Και επίσης από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο, πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα, φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Από την πλευρά της, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τους περίπου 90 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν αυτή την περίοδο μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Σε πτώση οι υπόλοιποι δείκτες covid-19

Όπως είχαν προβλέψει οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η επίπτωση της covid-19 θα μειωθεί, μετά από το ισχυρότερο «κύμα» εδώ και ενάμιση χρόνο και τη νόσηση ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού μέσα στις γιορτές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση κατά 27% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες παρουσίασε και ο αριθμός των εισαγωγών. Πιο αναλυτικά, οι νέες εισαγωγές χθες ανήλθαν σε 132, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων έχει μειωθεί σε λιγότερους από 950. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του χρόνου οι νοσηλευόμενοι ήταν σχεδόν οι διπλάσιοι, άγγιζαν δηλαδή τους 1.700.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που δείχνει ύφεση του κύματος κορωνοϊού είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα.

Η γρίπη τύπου Α φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο τις υγειονομικές αρχές αυτή τη στιγμή, κυρίως σε ό,τι αφορά στη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας των ασθενών. Σύμφωνα με τους γιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, εισάγονται αρκετά σοβαρά περιστατικά, που παρουσιάζουν δυσκολίες.

Παρόλο που την τελευταία εβδομάδα η θετικότητα της εποχικής γρίπης στην κοινότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη, παραμένει άνω του 10%, ποσοστό που αποτελεί το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της εποχικής γρίπης νοσηλεύτηκαν 64 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 17 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι συλλοιμώξεις

Πραγματικότητα αποτελούν οι συλλοιμώξεις, δηλαδή ταυτόχρονη λοίμωξη με κορωνοϊό και γρίπη ή συνδυασμός άλλων ιών. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την εβδομάδα 40/2023 της επιδημιολογικής επιτήρησης (2-8 Οκτωβρίου 2023), που αποτελεί την επίσημη έναρξη επιτήρησης της γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα, μέχρι και την εβδομάδα 1/2024 (1-7/2024), από τις 873 δειγματοληψίες σε ασθενείς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιτήρησης σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταγράφηκαν εννέα συλλοιμώξεις Covid-19 – γρίπης. Επομένως, η παράλληλη λοίμωξη τόσο με covid-19 όσο και με γρίπη αποτελεί περίπου το 1% των κρουσμάτων. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν, επίσης, δύο συλλοιμώξεις γρίπης-RSV, ενώ δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά παράλληλης νόσησης Covid-19 και RSV.