Κατά την περίοδο των εορτών όλοι συμμετέχουμε σε εορταστικά γεύματα με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εφιστά την προσοχή στην παρασκευή των γευμάτων, καθώς  ορισμένα άτομα στον οικογενειακό ή το φιλικό μας κύκλο ενδέχεται να εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας εξαιτίας κατανάλωσης μη ασφαλούς τροφίμου.

Μάλιστα, έχει εκδώσει συγκεκριμένες συμβουλές για ασφαλείς επιλογές τροφίμων για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως:

-Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
-Παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών
-Έγκυες
-Ανοσοκατεσταλμένα άτομα

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στα πουλερικά και το κρέας:

Λιγότερο ασφαλείς επιλογές είναι:

  • Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο).
  • Αλλαντικά που δεν έχουν ψηθεί/θερμανθεί, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης.
  • Αλείμματα κρέατος, πατέ που διατηρούνται στο ψυγείο.

Αντίθετα, ασφαλείς επιλογές αποτελούν πουλερικά και κρέας μαγειρεμένα επαρκώς ώστε η εσωτερική τους θερμοκρασία να είναι ασφαλής:

α) πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) μαγειρεμένα στους 74οC,
β) κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο) μαγειρεμένα στους 63οC (το αφήνετε να ξεκουραστεί για 3 λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε),
γ) κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός) μαγειρεμένος στους 71οC.

-Αλλαντικά, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης που έχουν θερμανθεί στους 74 οC.

-Αλείμματα κρέατος, πατέ σε σφραγισμένες συσκευασίες που δε χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο πριν το άνοιγμα.

Σαλάτες

Μη ασφαλείς επιλογές είναι:

Προμαγειρεμένες σαλάτες, όπως:

  • Coleslaw (λάχανο, καρότο, μαγιονέζα)
  • Πατατοσαλάτα
  • Τονοσαλάτα
  • Σαλάτα με κοτόπουλο ή αυγό

Ασφαλείς επιλογές αποτελούν:

Σαλάτες (πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα, κτλ) που έχουν παρασκευαστεί στο οικιακό περιβάλλον.

Φρούτα και λαχανικά

Μη ασφαλείς επιλογές:

  • Ωμές ή μη επαρκώς μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών (π.χ. φασόλια).
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς.

Ασφαλείς επιλογές:

  • Μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών.
  • Επαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά.

Τυρί

Μη ασφαλείς επιλογές:

  • Μαλακό τυρί από μη παστεριωμένο γάλα (π.χ. μανούρι, ανθότυρο, μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί τύπου ροκφόρ).
  • Ωμό τυρί κομμένο σε φέτες.

Ασφαλείς επιλογές:

  • Σκληρό τυρί, όπως φέτα, γραβιέρα, cheddar.
  • Τυρί cottage, τυρί κρέμα.
  • Παστεριωμένα μαλακά τυριά που έχουν θερμανθεί στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία).
  • Τυρί σε φέτες που έχει θερμανθεί/ψηθεί στους 74ΟC.

Αυγά

Μη ασφαλείς επιλογές:

Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά (μελάτα) και φαγητά τα περιέχουν, όπως:

  • Συνοδευτική σάλτσα για σαλάτα του Καίσαρα (Ceasar’s salad).
  • Ωμή ζύμη.

Ασφαλείς επιλογές:

  • Αυγά επαρκώς μαγειρεμένα (σφιχτά, όχι μελάτα).
  • Φαγητά με αυγό (φριτάτα, σουφλέ, κις) μαγειρεμένα στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν περιέχουν κρέας ή πουλερικά.
  • Φαγητά με αυγό μαγειρεμένα στους 71οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά.
  • Φαγητά που περιέχουν παστεριωμένα αυγά και που δε θα μαγειρευτούν σε ασφαλείς θερμοκρασίες, όπως μους και ντρέσινγκ σαλάτας.

Ψάρια και θαλασσινά

Μη ασφαλείς επιλογές:

  • Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα ψάρια ή οστρακοειδή (συμπεριλαμβανομένου και σούσι, σεβίτσε).
  • Καπνιστά θαλασσινά που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο (εκτός αν πρόκειται για μαγειρεμένο φαγητό).
  • Για εγκύους: ψάρια με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. ξιφίας).

Ασφαλείς επιλογές:

  • Ψάρι μαγειρεμένο στους 63 οC (εσωτερική θερμοκρασία).
  • Οστρακοειδή μαγειρεμένα μέχρι να ανοίξει το κέλυφος (και επιπλέον μαγείρεμα 3-5 λεπτά για τα στρείδια).
  • Καπνιστά ψάρια σε σφραγισμένες, αεροστεγείς συσκευασίες ή σε συσκευασία που δε χρειάζεται να διατηρηθεί στο ψυγείο πριν το άνοιγμα.
  • Καπνιστά ψάρια μαγειρεμένα.
  • Για εγκύους: ψάρια που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. γαρίδα, σολωμός, μπακαλιάρος).

 

Διαβάστε επίσης:

Φαγητό: Πόσες φορές είναι ασφαλές να το ξαναζεστάνουμε – Χρήσιμα tips

Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε ξαναμαγειρεμένο λάδι