Μια ματιά στα google analytics – τα ψηφιακά εργαλεία που μας αποκαλύπτουν τις προτιμήσεις σας – μας αποκάλυψε ποια είναι εκείνα τα θέματα που διαβάζετε με… μανία όλο το χρόνο και έχετε φέρει ψηλότερα από άλλα στη λίστα των best του ygeiamou.

Κορυφαία στις προτιμήσεις σας θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και τη θωράκισή του από την άνοια, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη σωστή ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη θωράκιση της γονιμότητας. Ο αυτισμός βρίσκεται πάντα ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που σας απασχολούν, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν θέματα που προάγουν τη μακροζωία, την ευεξία και την ευτυχία.

 

Photo: Shutterstock

Nόσος Αλτσχάιμερ: Το μυρωδικό που δυναμώνει μυαλό και μνήμη – Το έχουμε όλοι στην κουζίνα μας

Ένα αρωματικό φυτό, συνώνυμο της καθαρής αναπνοής και της στοματικής υγιεινής, θα μπορούσε να δυναμώσει τη μνήμη και να καταπολεμήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές. Μια νεότερη ανακάλυψη σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της μέντας ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία θεραπειών της νόσου Αλτσχάιμερ.

 

Photo: Shutterstock

 

Σωτήρης Τσιόδρας: Μύκητες, η επόμενη απειλή – Η πραγματικότητα και το The Last of us – Γιατί είναι σημαντική η υγεία του περιβάλλοντος

Η νέα γενιά δικαιούται να έχει αλλά και να διεκδικήσει ένα υγιές περιβάλλον, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας στη διάρκεια συζήτησης για την Ενιαία Υγεία, τη διασύνδεση της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Το θέμα των παθογόνων και της μικροβιακής αντοχής απασχολεί όλους τους ειδικούς που ασχολούνται με την Ενιαία Υγεία. Ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε ενδεικτικά παραδείγματα για το πως ο σταφυλόκοκκος και ο ασπέργιλος μπορούν να διαπεράσουν ως ανθεκτικά παθογόνα όλο το οικοσύστημα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, κι εστίασε επίσης στους μύκητες, ανατρέχοντας σε ένα δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι που καταπιάνεται με έναν από αυτούς.
«Η επόμενη απειλή ίσως προκύψει από μύκητα. Οι μύκητες απασχολούν πολύ τους επιστήμονες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει μύκητας στην Αριζόνα που αν προσβάλλει τον οργανισμό, προκαλεί ασθένεια σαν τη φυματίωση. Το γεγονός ότι μια σειρά τηλεοπτική, βασισμένη σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, το «The Last of us» ασχολείται με έναν μύκητα, είναι χαρακτηριστικό. Κατά το σενάριο, είναι ο μεταλλαγμένος μύκητας, που έχει εξελιχθεί τόσο πολύ και είναι ικανός να μετατρέψει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Η τεράστια απήχηση που είχε, αποδεικνύει πόσο απασχολεί η αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και ανθρώπων»

 

Photo: iStock

Ευτυχία: Παίρνουμε μαθήματα από την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Ακόμα και με σχεδόν μηδενικά ποσοστά ηλιοφάνειας, οι πολίτες αυτής της χώρας της Βόρειας Ευρώπης ανθίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Ποιο είναι το μυστικό τους;

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, ο ήλιος και η θάλασσα συγκαταλέγονται στους παράγοντες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Είναι και μερικοί από τους λόγους που η χώρα μας είναι δημοφιλής ως ταξιδιωτικός προορισμός. Αρκούν, όμως, για να μας κάνουν να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι;

Η αλήθεια είναι ότι οι χώρες της Σκανδιναβίας αναδεικνύονται από διαφορετικές μελέτες ως τα ιδανικά μέρη διαβίωσης, χωρίς να έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, η Φινλανδία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο ευτυχισμένων χωρών της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας για έξι συνεχόμενα έτη. Επομένως, η συνταγή της ευτυχίας μάλλον κρύβεται αλλού, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας.

 

Το βότανο της ηρεμίας και της μακροζωίας – Βάλτε το στη ζωή σας

Στην αρχαία Ελλάδα, το βότανο αυτό ήταν αφιερωμένο στη θεά Άρτεμη και το χρησιμοποιούσαν για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, ενώ για εκατοντάδες χρόνια αποτέλεσε πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξίριων ζωής ως φυτό της μακροζωίας και της νεότητας.

 

Καρκίνος στοματοφάρρυγγα: Ο Νο1 ένοχος – Δεν είναι το κάπνισμα

Αυξητητικες τάσεις παρουσιάζει παγκοσμίως ο καρκίνος του στοματος και του φάρυγγα χωρίς όμως να ενοχοποιείται το κάπνισμα γι’ αυτή την έξαρση. Αντιθέτως ο ένοχος εντοπίζεται σε μια ευρέως διαδεδομένη σεξουαλική απόλαυση που σχετίζεται με την μετάδοση του ιού HPV.

 

Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί

Οι διαταραχές στην υγεία του εντέρου μπορούν να πλήξουν και το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα μας, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία.

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η φλεγμονή του εντέρου επεκτείνονται πέραν του πεπτικού συστήματος, επηρεάζοντας ακόμα και το δέρμα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και το κλειδί σε αυτή την αντίδραση βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου. Έχει ήδη άλλωστε αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση.

 

«Δεν παίρνω το φάρμακο για τη χοληστερόλη επειδή καταστρέφει το ήπαρ» – Ο καρδιολόγος απαντά

Όλες τις λανθασμένες αντιλήψεις και τους μύθους που κυριαρχούν αναφορικά με την υγεία της καρδιάς ξεδιαλύνει ο Εμμανουήλ Καλλιέρης καρδιολόγος, Διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital.

 

Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή

Τα μάτια του παιδιού και, συγκεκριμένα, ο τρόπος που παρακολουθούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τρίτων, μπορούν να αποκαλύψουν τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.

Η δυσκολία διάγνωσης του αυτισμού έχει αναδειχθεί από μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες μια οικογένεια στις ΗΠΑ περιμένει κατά μέσο όρο δύο χρόνια και τρεις μήνες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο διάστημα υπερβαίνει το ένα έτος, με μέση ηλικία διάγνωσης πάνω από τα πέντε έτη.

 

 

Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου

Εάν στη σκέψη σας ήρθε το γάλα, τότε κάνετε λάθος! Ούτε η ζάχαρη φυσικά! Διαβάστε ποιο είναι το συστατικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία του εντέρου.

Μια γερή και αντιοξειδωτική δόση ενέργειας, για να ξεκινήσει θετικά η μέρα, αποζητούν όσοι δεν μπορούν πλέον να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς μια γουλιά καφέ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον συνδυάζουν με γάλα, για να αποφύγουν τη ζάχαρη και να απαλύνουν την πικρή γεύση. Είχατε σκεφτεί, όμως, να τον δοκιμάσετε με μερικές κουταλιές κακάο;

 

Ο αφροδισιακός καρπός που δυναμώνει το σπέρμα και την καρδιά

Νόστιμος, τραγανός και με ελαφρώς γλυκιά γεύση, αυτός ο καρπός διαφυλάσσει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και ενισχύει τη γονιμότητα των αντρών. Ανακαλύψτε τον!