Ένα νέο θεραπευτικό σχήμα σε ενέσιμη μορφή θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τον θλιβερό απολογισμό των 18 εκατομμύρια ζωών κάθε χρόνο που χάνονται λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το νέο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού (UNM), θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, παρέχοντας μια φθηνή μέθοδο για τη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση επικίνδυνων πλακών, που μπορούν να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία. Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο npj Vaccines, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Bryce Chackerian, Ph.D., καθηγητή Regents’ στο Τμήμα Μοριακής Γενετικής και Μικροβιολογίας, διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια μείωσαν την LDL χοληστερόλη σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με μια ακριβή κατηγορία φαρμάκων, γνωστή ως αναστολείς PCSK9.

«Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε μια διαφορετική προσέγγιση που θα είναι λιγότερο δαπανηρή και ευρύτερα εφαρμόσιμη, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε μέρη που δεν έχουν τους πόρους για να αντέξουν οικονομικά αυτές τις πολύ ακριβές θεραπείες», δήλωσε ο Δρ Chackerian.

Η έμπνευση πίσω από αυτό το εγχείρημα ανήκει σε έναν άλλο καρδιολόγο, στον Δρ Abinash Achrekar, αντιπρόεδρο και καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής του UNM, ο οποίος για να ρυθμίσει τη δική του υψηλή χοληστερόλη, χρησιμοποίησε διάφορες θεραπείες -ανάμεσά τους και τη μονοκλωνική ένεση PCSK9. Πρόκειται για ένα νεότερο φάρμακο που στοχεύει την πρωτεΐνη PCSK9, ένα μόριο που παράγεται στο ήπαρ, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα και ρυθμίζει αρνητικά τον μεταβολισμό της LDL χοληστερόλης, μειώνοντάς την κατά 60%. Όσο περισσότερη PCSK9 παράγει το σώμα, τόσο υψηλότερη θα είναι η LDL χοληστερόλη σας.

Οι ενέσεις των δύο δόσεων το μήνα, ωστόσο, είναι ακριβές και απαιτούν τη συνταγογράφηση από τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή τον καρδιολόγο. Ο Δρ Chackerian και οι συνάδελφοί του ήθελαν όλοι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο να έχουν μια θεραπευτική επιλογή.  Γι’ αυτό, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της πλατφόρμας εμβολίων που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο, ο Δρ Chackerian συνεργάστηκε με ερευνητές σε όλες τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου που στοχεύει ειδικά στην πρωτεΐνη PCSK9.

«Το εμβόλιο βασίζεται σε ένα μη μολυσματικό σωματίδιο ιού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κέλυφος ενός ιού για να αναπτύξουμε εμβόλια κατά όλων των ειδών των διαφορετικών πραγμάτων» εξηγεί ο ίδιος. Στην προκειμένη περίπτωση, συγκόλλησαν μικροσκοπικά κομμάτια της πρωτεΐνης PCSK9 στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων του ιού.

«Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά αυτής της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. Στα πειραματόζωα που εμβολιάσαμε τα τελευταία 10 χρόνια βλέπουμε ισχυρές μειώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης – έως και 30% – και αυτό θα συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου» διευκρινίζει ο Δρ Chackerian.

Το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για την εφαρμογή του εμβολίου και σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί χρόνια και αρκετά εκατομμύρια δολάρια, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αξίζει τον κόπο να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που είναι καθαρό, ασφαλές και προσιτό.

Διαβάστε ακόμη:

Έχετε πίεση; Μια διαιτολόγος δίνει τέσσερα χρήσιμα tips για να την ρίξετε με φυσικό τρόπο

Υπέρταση: O συνδυασμός που αυξάνει επικίνδυνα την πίεση

Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι τη μετράτε; Τι πρέπει να προσέξετε