Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων διατρέχουν οι γυναίκες που κάθονται αρκετές ώρες στη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα μελέτη ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Κουνμίνγκ στην Κίνα, που δημοσιεύεται στο BMJ Open. 

Τα ινομυώματα αποτελούν τους συχνότερους γυναικολογικούς καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται και αναπτύσσονται κάτω από το περίβλημα, εντός του μυϊκού τοιχώματος και στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας. Αν και δεν συνοδεύονται πάντα από συμπτώματα, κατά τη μεγέθυνσή τους μπορεί να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις στο εσωτερικό ή/και το εξωτερικό της μήτρας με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις όπως αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, βαριές ή επώδυνες εμμηνορροϊκές περίοδοι με πιθανή συνέπεια τη μεγάλη απώλεια αίματος και την αναιμία, αίσθημα πίεσης στην πύελο, δυσκολία στην ούρηση ή αφόδευση, κοιλιακός πόνος ή πόνος κατά τη σεξουαλική πράξη.

Έξι ώρες αρκούν

Τα ευρήματα έδειξαν ότι έξι ή περισσότερες ώρες καθισιού την ημέρα, ακόμα και στο πλαίσιο ψυχαγωγικής δραστηριότητας, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης της καλοήθειας. Η σχέση αποδείχθηκε αναλογική, με τον κίνδυνο να αυξάνει με τον μεγαλύτερο χρόνο καθιστικής στάσης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από τα στοιχεία 6.623 γυναικών ηλικίας 30 έως 55 ετών, μέσα από μια μεγαλύτερη ομάδα 99.556 ατόμων. Τα δεδομένα αφορούσαν σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, όπως το ιστορικό εμμηνορροϊκών κύκλων και το αναπαραγωγικό ιστορικό, ο αριθμός των παιδιών και η ηλικία κατά τον πρώτο τοκετό, η χρήση αντισυλληπτικών, ο ελεύθερος χρόνος που αφιερώνεται σε καθιστικές δραστηριότητες, η σωματική άσκηση, η διατροφή και σωματικοί δείκτες.

Στις καθιστικές δραστηριότητες αναψυχής συμπεριλήφθηκαν η τηλεόραση και τα επιτραπέζια παιχνίδια έως το διάβασμα και το πλέξιμο. Από το σύνολο των γυναικών, οι 562 (ή το 8,5%) διαγνώστηκαν με ινομυώματα μήτρας, με τον επιπολασμό να αυξάνεται αναλογικά με την ηλικία των συμμετεχουσών.

Πέρα από την καθιστική ζωή, η έρευνα ανέδειξε και αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για ινομυώματα όπως το σωματικό βάρος, το ιστορικό γεννήσεων, το οικογενειακό ιστορικό και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Πενταπλάσιος κίνδυνος

Ο κίνδυνος ήταν πέντε φορές μεγαλύτερος για τις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μια πιθανή εξήγηση κατά τους ερευνητές, είναι ότι οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν γενικά μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συνεπώς έχουν εκτεθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα οιστρογόνα, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.

«Τα ινομυώματα της μήτρας είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, με επιπολασμό που κυμαίνεται από 4,5% έως 69%. Μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα, πιθανώς όμως και να σχετίζονται με μη φυσιολογική αιμορραγία, πυελικό και κοιλιακό πόνο και υπογονιμότητα, μεταξύ άλλων» ανέφερε ο Δρ Qiong Meng από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου, σε δελτίο τύπου. «Αυτή η διατομεακή μελέτη, που βασίζεται στον γενικό πληθυσμό, έδειξε ότι οι καθιστικές δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου έχουν θετική γραμμική συσχέτιση με τα ινομυώματα της μήτρας, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελούν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου».