Σταυροδρόμι όπου συναντήθηκαν οι κορυφαίες επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων αποτέλεσε η χώρα μας την περασμένη εβδομάδα. Ένα κορυφαίο επιστημονικό συνέδριο διεθνούς ακτινοβολίας,  το ESOT Congress 2023, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με συμμετέχοντες διακεκριμένους γιατρούς και ερευνητές, νοσηλευτές, καθώς και ασθενείς και μεταμοσχευμένους από όλο τον κόσμο. Και παρότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά στους σχετικούς δείκτες για τις μεταμοσχεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων στον τομέα αυτό, αξιοποιώντας μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικής καινοτομίας.

Για τέσσερις ημέρες, από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περισσότεροι από 3.000 σύνεδροι από 82 χώρες από όλο τον κόσμο εστίασαν τόσο στα επιστημονικά επιτεύγματα όσο και στις ανθρώπινες ιστορίες ζωής: Από την τηλεϊατρική και την ακριβή μέτρηση της πίεσης των μεταμοσχευμένων σε πραγματικό χρόνο έως τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα συντήρησης και βελτιστοποίησης μοσχευμάτων, και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα καινοτόμα software διαχείρισης ιατρικού φακέλου, έως τις πιο πρόσφατες τεχνικές χειρουργικής, και από τις πρωτοποριακές θεραπείες των ασθενών έως τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους μέσα από το ταξίδι τους στη μεταμόσχευση, όλα μπήκαν στο μικροσκόπιο του παρόντος για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το ESOT Congress 2023 είχε την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχει αναλάβει Εθνική Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων στην Ελλάδα, με επίκεντρο την κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου.

Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρικτής του ESOT Congress

Το Ίδρυμα Ωνάση είχε δυναμική παρουσία στο σπουδαίο αυτό επιστημονικό συνέδριο, με ένα info point που παρέμεινε ενεργό όλες τις μέρες της διοργάνωσης και στο οποίο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πολυδιάστατο έργο που έχει επιτελέσει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων μέσω της Εθνικής Πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό και τον γενικότερο μετασχηματισμό της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου προσέφερε ένα βραβείο στην ερευνητική προσπάθεια που ξεχώρισε η Επιστημονική Επιτροπή της ESOT με θέμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Μεταμόσχευση». Το βραβείο απονεμήθηκε στο καλύτερο ερευνητικό πόνημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη μεταμόσχευση, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data, τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής υγείας, την τηλεϊατρική κ.ά.

Η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση στο ESOT Congress είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα ζωής της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει, καθώς συνέβαλε σημαντικά στη δικτύωση της Ελλάδας με τους σημαντικότερους επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματικούς οργανισμούς από τον τομέα των μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως.

Όπως εξηγεί η κα Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας του Ιδρύματος Ωνάση: «Η συμμετοχή μας στο ESOT Congress 2023, το πιο εμβληματικό συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων παγκοσμίως, συνιστά μια πολύ σπουδαία εξέλιξη, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει το Ίδρυμα Ωνάση στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια. Με αρωγούς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια το Ίδρυμα Ωνάση υλοποιεί μια ολιστική παρέμβαση για την προώθηση και την καλλιέργεια της μεταμοσχευτικής παιδείας και κουλτούρας στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις για την εκ βάθρων αλλαγή του τοπίου των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων μάλιστα εκφράστηκε χαρά και ικανοποίηση για τη μεγάλη επένδυση που γίνεται από το Ίδρυμα, με τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ώστε σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κέντρα να δοθεί μια καινούρια ώθηση στην ποιότητα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, όλοι επικρότησαν και ενθάρρυναν το έργο που επιτελεί ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα και το νοσοκομείο μας, για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων, με γνώμονα την εκπαίδευση πολιτών από διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, μέχρι και παιδιών, ώστε να προετοιμαστεί και να ενημερωθεί σωστά ο αυριανός πολίτης γύρω από ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Τη σημασία που έχει για την Ελλάδα το ESOT Congress, αλλά και η συμμετοχή του Ιδρύματος Ωνάση σε αυτό, εξήγησε ο κ. Ιωάννης Μπολέτης, συμπρόεδρος του συνεδρίου και Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ένα συνέδριο διεθνούς κύρους και εμβέλειας, όπως το ESOT Congress, διεξήχθη στη χώρα μας. Συνολικά, οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 3.000, με τους συμμετέχοντες να προέρχονται από 82 χώρες, ενώ η ελληνική συμμετοχή ήταν η δεύτερη πιο πολυπληθής, μετά από αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου. Λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων γιατρών και επιστημόνων από τον κλάδο των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου. Επιπλέον, το επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, αλλά και η γενικότερη οργάνωση και η φιλοξενία, άφησαν ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες. Επίσης, επιβραβεύτηκε από όλους όσοι έλαβαν μέρος η προσπάθεια που καταβάλλουμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Ωνάση, προκειμένου να οργανώσουμε καλύτερα το σύστημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Ασφαλώς, η καινούρια νομοθεσία που έχει θεσπιστεί είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όλοι ενθάρρυναν την αποτελεσματική εφαρμογή της, αφού μόνο η ψήφισή της δεν αρκεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι την τελευταία τριετία έχουμε σταθερά αυξητική τάση της δωρεάς οργάνων ανά έτος. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανοικοδομήσουμε τον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, προτάσσοντας πάντοτε την αξία της ανθρώπινης ζωής».