Ο Ιούλιος σφραγίστηκε από την απώλεια πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων οι δύο έφηβοι, που όμως μέσα από τον θάνατό τους πρόσφεραν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Οι οικογένειές τους δεν άφησαν την παραπληροφόρηση να επηρεάσει το θαύμα της δωρεάς οργάνων και συναίνεσαν σε αυτή τη μεγαλειώδη πράξη, που οδήγησε σε σωτήριες μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΜ, από την αρχή του έτους μέχρι και τον περασμένο μήνα έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 54 δότες οργάνων, όταν πέρυσι όλο το έτος οι δότες ήταν 69.

Στον απόηχο των αδόκητων απωλειών των πέντε ανθρώπων (πρόκειται για έναν 15χρονο στη Θεσσαλονίκη, μια 54χρονη στην Πάτρα, έναν 54χρονο στην Αθήνα, μια 58χρονη στη Θεσσαλονίκη και μια 14χρονη στην Πάτρα) και των γενναίων αποφάσεων που έλαβαν οι οικογένειές τους, το ygeiamou.gr παραθέτει πέντε ευρέως -δυστυχώς- διαδομένους μύθους για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και τους… διαλύει, με τη συνδρομή του Organmeetings, του προγράμματος που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ωνάση, με την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. «Μην αφήνεις τους μύθους να επηρεάζουν τη ζωή τη δική σου και των συνανθρώπων σου» είναι άλλωστε το μήνυμα του προγράμματος.

Οι πέντε μύθοι 

«Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας οι γιατροί που θα με φροντίσουν στο νοσοκομείο, αν γνωρίζουν πως είμαι δωρητής οργάνων, θα με αφήσουν να πεθάνω».
Μύθος: Καταρχάς, οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν γνωρίζουν ποιος ασθενής είναι δωρητής οργάνων και ποιος όχι. Κανείς δεν έχει πρόσβαση σε αυτή την πληροφορία, παρά μόνον ο ΕΟΜ. Ωστόσο, ακόμα και αν γνώριζαν, προτεραιότητα των γιατρών των ΜΕΘ είναι η σωτηρία του ασθενούς. Μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ο θάνατός του, με εγκεφαλικά κριτήρια, τίθεται το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων και αφού ενημερωθεί ο ΕΟΜ. Οι γιατροί που πιστοποιούν τον εγκεφαλικό θάνατο δεν έχουν καμία σχέση με τον ΕΟΜ ή με τις Μονάδες Μεταμόσχευσης.

«Ξύπνησε από το κώμα, πριν του πάρουν τα όργανα».
Μύθος: Την «είδηση» αυτήν και κατά αυτόν τον τρόπο διατυπωμένη την έχουμε διαβάσει αρκετές φορές ή την έχουμε δει σε κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά έργα. Πρόκειται για ψευδή είδηση ή απολύτως εσφαλμένη διατύπωση. Μεταμόσχευση οργάνων δεν πραγματοποιείται από ασθενείς σε φυτική κατάσταση, αλλά από ασθενείς που έχουν καταλήξει και είναι επιστημονικά διαπιστωμένοι ως εγκεφαλικά νεκροί. Ουδέποτε στα ιατρικά χρονικά έχει επανέλθει ασθενής στον οποίο έχει πιστοποιηθεί ο εγκεφαλικός του θάνατος.

«Κάποιος οικονομικά ισχυρός ή με κοινωνική επιρροή θα παρακάμψει τη λίστα κατανομής οργάνων».
Μύθος: Όχι. Κάθε φορά που υπάρχει ένας δότης οργάνων, η προτεραιοποίηση των υποψηφίων γίνεται από ειδικό λογισμικό, βάσει ιατρικών κριτηρίων. Το λογισμικό είναι θωρακισμένο και αδιάβλητο και οι κατανομές ελέγχονται τόσο από τον ΕΟΜ όσο και από τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, καθώς και από ειδικές επιστημονικές επιτροπές ανά όργανο.

«Αν εγγραφώ δωρητής οργάνων θα μαθευτεί και θα μου πάρουν τα όργανα».
Μύθος: Κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο Μητρώο Δωρητών Οργάνων, παρά μόνο ο ΕΟΜ, ενώ στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται το εμπόριο οργάνων και δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας μεταμόσχευση οργάνου προερχόμενου από εμπόριο. Οι μεταμοσχεύσεις, είτε από ζώντα είτε από αποβιώσαντα δότη, πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημόσιων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας.

«Η Δωρεά Οργάνων είναι ενάντια στη θρησκεία μου».
Μύθος: Οι μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς θρησκείες στον κόσμο, όπως ο Χριστιανισμός (Ορθόδοξη, Καθολική και Προτεσταντικές Εκκλησίες), ο Βουδισμός, το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός, ο Ινδουισμός είναι υπέρ της Δωρεάς Οργάνων και μέσω της διδαχής τους και μέσω των πνευματικών ηγετών τους.