Τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας καταγράφει η περιοχή της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εκδηλωθεί πάνω από 35 περιστατικά γαστρεντερίτιδας, τα οποία είναι ήπια και αντιμετωπίζονται χωρίς να χρειάζονται νοσηλεία. Μέχρι τώρα, έχει καταγραφεί ένα πιο σοβαρό κρούσμα γαστρεντερίτιδας, που αφορά σε ηλικιωμένο, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Το νοσοκομείο έλαβε καλλιέργεια και αναμένονται τα αποτελέσματα για να διαπιστωθεί εάν η γαστρεντερίτιδα είναι ιογενής ή τροφιμογενής. Παράλληλα, καταγράφηκαν και τρία περιστατικά με εξανθήματα.

Ο αριθμός των περιστατικών γαστρεντερίτιδας είναι προς το παρόν ελεγχόμενος, καθώς αφορά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ωστόσο ηχεί το «καμπανάκι» για την προσοχή που ζητά εδώ και ημέρες το Υπουργείο Υγείας για τα νερά της πλημμύρας.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή έχει στηθεί Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας και είναι σε εξέλιξη επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας, Φωφώς Καλύβα, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (Covid, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία).

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Πιο αναλυτικά, η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο.

Ιός Δυτικού Νείλου

Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αγαπηδάκη για πλημμυροπαθείς από την κακοκαιρία Daniel: Οι δύο πηγές μόλυνσης, τι πρέπει να προσέχουμε

Πλημμύρες: Δωρίζουν φάρμακα στις πληγείσες περιοχές οι φαρμακευτικές εταιρίες

Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας: Φιλοξενεί 40 πλημμυροπαθείς