Μάχη με τις ελλείψεις προσωπικού και τις δυσχέρειες που προκαλούνται στη νοσοκομειακή καθημερινότητα δίνουν υγειονομικοί και ασθενείς σε ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία της χώρας, στο νοσηλευτικό ίδρυμα «Μεταξά» στον Πειραιά. Το νοσηλευτικό ίδρυμα βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο μετά την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για αναμονή 47 ημερών καρκινοπαθούς στην παραλαβή των αποτελεσμάτων της βιοψίας της.

Την ανησυχία του για την υποστελέχωση, αλλά και τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται στο νοσοκομείο εκφράζει, με επιστολή που απευθύνει προς το υπουργείο Υγείας, και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Ο Σύλλογος είχε ήδη επικοινωνήσει αρμοδίως με το υπουργείο από τον περασμένο Απρίλιο, διατυπώνοντας την ανησυχία του για τη λειτουργία του νοσοκομείου και ειδικά για τα προβλήματα που καταγράφονταν στη Μονάδα Μαστού.

Όπως αναφέρει στην τωρινή επιστολή του ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής», υπάρχουν καταγγελίες από ασθενείς του νοσοκομείου για τους μεγάλους χρόνους αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών, «γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση, την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του».

Η αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού, αποτέλεσε άλλη μία αρνητική εξέλιξη των τελευταίων μηνών. «Οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον» εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου, κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου.

Η περίπτωση της ασθενούς με καρκίνο του μαστού που αναμένει τα αποτελέσματα της βιοψίας πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της υγείας της, ήταν ένα ακόμη δυνατό «χτύπημα» στη λειτουργία του νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών.

«Με αφορμή αυτό το περιστατικό, διερευνήσαμε περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερωθήκαμε ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση τη βασική αιτία των καθυστερήσεων, καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία» αναφέρεται στην επιστολή προς το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, ο σύλλογος αναφέρει στην επιστολή του:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σας συγχαρούμε για την ανάληψη του σπουδαίου, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα απαιτητικού έργου του Υπουργείου Υγείας. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και ελπίζουμε η θητεία σας να έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους λήπτες υπηρεσιών υγείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χώρα μας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1988 και το Διοικητικό του Συμβούλιο και όλα τα μέλη του είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού. Εδώ και 35 χρόνια παρέχει δωρεάν πολυεπίπεδη στήριξη προς τη γυναίκα που νοσεί, φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής της, ενώ μεριμνά έτσι ώστε να φτάνει η έγκυρη ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψή του σε οποιαδήποτε γυναίκα, με στόχο τη μείωση των θανάτων από τη νόσο.

Ταυτόχρονα, μαζί με τους τοπικούς Συλλόγους «Άλμα Ζωής», που έχει ιδρύσει στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, αριθμεί πάνω από 5000 μέλη. Είναι δε μέλος και συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και όλες τις εμπλεκόμενες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες που ασχολούνται με τον μαστό.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη μεγάλη ανησυχία μας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Μεταξά – ενός από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά Νοσοκομεία της χώρας. Σε συνέχεια της επιστολής μας προς το Υπουργείο Υγείας στις 20.4.2023, όπου παρείχαμε ενημέρωση για τα προβλήματα λειτουργίας της Μονάδας Μαστού, θα θέλαμε να αναδείξουμε τις επιπλέον δυσχέρειες που μας έχουν κοινοποιηθεί και αφορούν την υποστελέχωση του νοσοκομείου η οποία οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών με αποτελεσματικό τρόπο.

Πριν λίγους μήνες, δεχτήκαμε καταγγελίες από ασθενείς του νοσοκομείου για τους χρόνους αναμονής κατά την τέλεση των χημειοθεραπειών γεγονός που οδηγεί σε εξάντληση των ασθενών και οφείλεται σε υποστελέχωση του νοσοκομείου, την οποία επιβεβαίωσε ο Διοικητής σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Ακολούθησε η ενημέρωσή μας για την αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον (συνημμένα και αυτή η επιστολή).

Στην παρούσα φάση, έχει δει το φως της δημοσιότητας η περίπτωση της αναμονής έκδοσης των αποτελεσμάτων της βιοψίας σε ασθενή με καρκίνο μαστού για πάνω από 47 ημέρες, διάρκεια που αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από τις ιατρικές οδηγίες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία της κατάστασης της ασθενούς.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, διερευνήσαμε περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας και ενημερωθήκαμε ότι η υποστελέχωση του παθολογανατομικού τμήματος αποτελεί και σε αυτή την περίπτωση την βασική αιτία των καθυστερήσεων, καθώς ειδικά για την παθολογοανατομική εξέταση, οι ειδικότητες που εμπλέκονται, ιατρός, τεχνολόγος και γραμματειακή υποστήριξη, χρειάζεται να λειτουργούν σε άμεση συνεργασία και κάθε απόκλιση – λόγω υπερφόρτωσης και ελλιπούς ανθρώπινου δυναμικού – καθυστερεί τη συνολική λειτουργία.

Το παθολογοανατομικό εργαστήριο είναι ένα κομβικό τμήμα για ένα ογκολογικό Νοσοκομείο που καλείται να διαχειριστεί το σύνολο σχεδόν των ογκολογικών ασθενών θέτοντας τη διάγνωση, παρέχοντας καθοριστικές πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή εξατομικευμένα αλλά και ελέγχοντας την ανταπόκριση στη θεραπεία και την πορεία της νόσου. Επομένως, οτιδήποτε αφορά ογκολογικό ασθενή είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του παθολογοανατομικού εργαστηρίου και κάθε καθυστέρηση που ειδικά στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο ο χρόνος μετράει και δυστυχώς μετράει αντίστροφα, είναι στην κυριολεξία ζωτικής σημασίας.

Άρα η υποστήριξη και στελέχωση των παθολογοανατομικών δημόσιων εργαστηρίων είναι άκρως απαραίτητη και άμεση προτεραιότητα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία, σας καλούμε να προβείτε σε άμεσες κινήσεις ενίσχυσης του Νοσοκομείου Μεταξά με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό αλλά και παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Μόνον έτσι μπορεί να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία ενός μεγάλου Ογκολογικού Νοσοκομείου της χώρας όπως είναι το Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ.

Προσδοκώντας στις ενέργειές σας με στόχο την πρόσβαση και την ασφάλεια των ασθενών, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία και διευκρίνιση.

Με τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Παρασκευή Μιχαλοπούλου,

Η Γραμματέας Ίρις Αργύρη».

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΔΥ – Τροφική δηλητηρίαση: Οδηγίες προστασίας από τη συχνότερη καλοκαιρινή απειλή 

Φάρμακα – Ελλείψεις: Φαρμακαποθήκες κατά του ΕΟΦ