Σχεδόν επτά εβδομάδες αναμένει μια 52χρονη ογκολογική ασθενής τα αποτελέσματα του ιστολογικού ελέγχου στον οποίο υποβλήθηκε, στο νοσοκομείο «Μεταξά», το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι απαντήσεις θεωρούνται ότι δίδονται σε ασφαλή χρόνο όταν αυτός δεν ξεπερνά τις 4 εβδομάδες.

Η πρωτοφανής αυτή καταγγελία γίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία επισημαίνει ότι ο όγκος των δειγμάτων που αποστέλλονται από διάφορα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου είναι αναντίστοιχος με τον αριθμό των εργαζομένων του.

«Μόνο τον μήνα Μάιο το εργαστήριο έλαβε 1.600 δείγματα για ιστολογική εξέταση. Για να δίδονται απαντήσεις σε ασφαλή χρόνο, δηλαδή μέσα σε 15 έως 25 ημέρες, θα πρέπει να εξετάζουν 60 με 70 δείγματα την ημέρα. Είναι αδύνατον με αυτή τη στελέχωση» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και καλεί τον υπουργό Υγείας να επιληφθεί του επείγοντος και μείζονος αυτού ζητήματος.

Η καθυστέρηση των αποτελεσμάτων λόγω του φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης του εργαστηρίου του νοσοκομείου «Μεταξά» είναι το ένα σκέλος της καταγγελίας. Το…παράλογο συνεχίζεται με το γεγονός ότι η 52χρονη ασθενής, η οποία σημειωτέον χειρουργήθηκε ως επείγον περιστατικό καρκίνου του μαστού άμεσα, σε επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, ζήτησε το δείγμα ώστε να απευθυνθεί σε άλλο παθολογοανατομικό εργαστήριο, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται από το πρωτόκολλο.

«Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να κινδυνεύουν οι ασθενείς με καρκίνο; Φυσικά δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι του παθολογοανατομικού του ΜΕΤΑΞΑ. Φταίνε οι ελλείψεις προσωπικού και η οργάνωση. Λείπουν γιατροί, παρασκευαστές, γραμματείς. Ζητούμε την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων για να είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες τους» καταλήγει η Ομοσπονδία.